IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи стъпки в трансформирането на енергийната индустрия

Много вероятно е сегашните енергийни компании да имат коренно различен облик след няколко десетилетия, повлияни от непрекъснато променящата се среда

12:15 | 02.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С увеличаването на търсенето на електроенергия с двойно по-бързо темпо на потреблението и нарастващия натиск върху използването на изкопаеми горива, петролните и газовите компании започват също да разглеждат новите възможности в енергийния сектор. Измервана като дял от годишните им капиталови инвестиции, работата извън основната им дейност остава ограничена. Въпреки това се наблюдава значително нарастващо внимание на новите бизнес възможности, които се отварят в сектора. Въпросът как настоящите тенденции подготвят пазарите за бързо изместване на разпределението на инвестициите и какви технологии биха се възползвали най-вече от такъв сценарий,остава отворен. 

Енергийният сектор се променя с присъединяването на нови играчи

Енергийният сектор претърпя няколко промени по отношение на общите инвестиции за производство на електроенергия, особено в случая на традиционните комунални услуги, чиито бизнес модели обикновено се основават на нарастващото търсене на производство на топлинна енергия.

Делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в глобалните инвестиции за производство на електроенергия се увеличава от около 45% през 2000 г. до близо 65% през 2018 г., подкрепен не само от драстичните намаления на капиталовите разходи, но и от глобалното преминаване към модели на печалба, основани на конкурентно наддаване. Технологиите за ВЕИ с по-кратки срокове на изграждане, като например вятър и слънчева фотоволтаична система, се възползват предимно от тези тенденции.

Успоредно за същия период инвестициите в производство на изкопаеми горива намаляват наполовина, като се свиват от 50% от инвестициите в производство на електроенергия в световен мащаб до около една четвърт през 2018 г.

Компаниите, които не са се адаптирали бързо към променящата се ситуация, са платили значителна цена по отношение на отписването на активи, възвръщаемостта на използвания капитал и конкурентоспособността. От друга страна, този нов контекст отвори и нови стратегически възможности, от които компаниите се опитват да извлекат полза.

В момента има редица отворени въпроси за енергийния сектор, включително как да се преразпределят успешно капиталовите инвестиции, за да бъдат приведени в съответствие с целите за устойчивост и текущия енергиен преход. Едно е сигурно - енергийната компания на 21-ви век бързо се трансформира и почти сигурно ще се окаже много по-различна от тази, която виждаме днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още