IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи стъпки в трансформирането на енергийната индустрия

Много вероятно е сегашните енергийни компании да имат коренно различен облик след няколко десетилетия, повлияни от непрекъснато променящата се среда

12:15 | 02.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролният и газовият сектор се насочват към проекти с по-кратки срокове на изграждане

Въпреки че търсенето на петрол и газ нараства силно през последните няколко години, компаниите трябваше да се ориентират към нарастващата несигурност предвид растящия натиск пред инвеститорите относно екологичната устойчивост на техните операции и потенциалните промени, свързани с климата, които могат да повлияят на бъдещото търсене.

Цикълът на спад и революцията на американската шистова индустрия също се отразяват върху стратегиите на петролните и газовите компании.

Въпреки че операторите незабавно реагираха чрез намаляване на разходите и увеличаване до краен предел на ефективността, компаниите също рационализираха своите портфейли и проучиха нови синергии и възможности в цялостното предлагане нагоре по веригата. В същото време разнообразните пазарни перспективи накараха компаниите да участват в различни стратегии между нефтения и газовия сектор.

В петролния сектор нарастващата несигурност по отношение на бъдещите тенденции относо търсенето насърчава компаниите да дават приоритет на проекти, които са в състояние да генерират паричен поток по-скоро. Това се преобразува в множество тенденции: активите от шистов произход привличат все по-голям дял от годишните капиталови инвестиции на компаниите, докато в конвенционалната област те предпочитат инвестирането в развитието на "кафявите" полета, за да се сведат до минимум предходните капиталови разходи. И накрая, компаниите стандартизират и разработват нови проекти за "зелени" полета в множество фази.

3 3

В сектора на природния газ обаче компаниите показват много по-голяма увереност в дългосрочната роля на синьото гориво в световния енергиен микс, насърчавани от много силното търсене и политиките в ключови нововъзникващи икономики, които предпочитат отдалечаване от въглищата.

Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още