IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените мощности по света остаряват

Близо 70% от реакторите са на възраст над 30 години, а между 200 и 400 от действащите в момента ще бъдат изведени от експлоатация до 2040 г.

11:08 | 30.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Великобритания ще затвори всичките си 15 реактора до края на следващото десетилетие, като ги замени с нови ядрени и възобновяеми мощности. Франция обяви планове за закриване на 14 от 58-те си реактора, които ще бъдат в експлоатация до 2035 г. Литва и Словакия извеждат от експлоатация старите си съветски реактори, за да се съобразят с регламентите на ЕС. България ще направи същото с блоковете в АЕЦ "Козлодуй".

Северна Америка

Северна Америка е привлекателен бъдещ пазар за извеждане от експлоатация. Там се намират 25% от реакторите по света, които са в процес на извеждане от експлоатация, 37 блока в САЩ и 6 в Канада.

В Канада има 19 действащи реактора. Всички те трябва да бъдат затворени до края на 30-те години. Потенциалът на Канада за извеждане от експлоатация е значителен, но САЩ могат да предложат още повече.

В САЩ 53 реактора, или почти 54% от всички работещи реактори там, са на възраст 40 или повече години. Всички тези реакторите са получили 20-годишно подновяване на лиценза от Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC). Тези лицензи изтичат до 2050 г. Дали те ще бъдат удължени, остава неясно.

3я

Разпределението на реакторите в САЩ по възраст е бимодално, с модели на 35 и 46 години. Това означава, че ще там ще има две вълни на спиране на реактори с интервал от 10 години. Времето на тези спирания ще зависи от решението на NRC да разшири експлоатационния живот на реакторите. Тук не се взема предвид преждевременното спиране поради неизправности и фалити.

Досега 14 реактора са прекратили преждевременно дейност в САЩ. От тях 8 са били затворени по икономически причини. В повечето щати ядрената енергия не получава субсидии като енергия с нулеви емисии, така че не може да се конкурира с въглеводородите и субсидираните възобновяеми източници.

Североизточна Азия

В Североизточна Азия се намират 14% от реакторите по света в процес на спиране - 23 реактора в Япония и 2 в Южна Корея. След инцидента при АЕЦ „Фукушима“ Япония и Южна Корея повишиха изискванията си за безопасност за атомните централи и обещаха да прекратят ядрената енергия. В резултат на това 24 от 33 експлоатационни реактора в Япония все още са в режим на спиране, 9 реактора са рестартирани, като 6 от тях се очаква да прекратят дейност през това или следващото десетилетие.

Южна Корея не спря нито една от своите реактори, но ядреният ѝ флот остарява. 6 от 24-те експлоатационни реактора ще бъдат изведени от експлоатация в средата на това десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Зелка, точно ушанките са най-бапрвд по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
То и аз остарявам, ама не драматизирам, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Офф, точно пенсийкката Вовчо намери някаква тема, на която хвалбата към Рашка да не изглежда толкова смешна, а ти така му секна ентусиазма.Имай малко жал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
какво рипаш пак дядя вова ... :))) ... какво те бъркат хамериканците ... мегаломанските ядрени централи отиват в историята ... лека-полека и нетолкова ... бъдеще ще има само за новите модели от 4-то поколение и то не навсякъде . такива , които могат да си позволят динамика в снабдяването като въглищни и/или газови . такива , които могат да акумулират енергия и да я освобождават в пиково търсене . такива , които изгарят почти напълно ядреното гориво и оставят много малко високорадиактивни отпадъци . това ще остане , за твое съжаление то не идва нито от чайниците , нито от ушанките ... :))) ...кво стана , още не са намерили пилота от разбилият се в черно море самальот ... докога в мирно време ще ги трепе вовата военните си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
САЩ проиграха от Китай!Глобализацията вече няма смисъл.Пратиха всичко по дяволите - което и се случва към момента....Какви централи, какви 5 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
добре който я чувства остаряла да мине на нещо ново и модерно, може да си спре парното у тех дет е вързано с некой гаден ТЕЦ нищо че навънка вали снег и глобалното затопляне е у пълна сила .... :)) Тъкмо ми липсваха зелените простотии, Илиев хои каи на хората да си спрат парното у тех щот не е зелено или оня глологлавия да излезе с пагогните и да кае че койт пуска парно ше има глоби .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Всички технологии някой ден остаряват. Появяват се други, по-добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Остаряват на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още