IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордания: Островът на стабилност в Близкия изток с клатеща се репутация

Бившият престолонаследник на кралството е под домашен арест по обвинения в заговор в безпрецедентен скандал в кралското семейсттво на страната

22:30 | 05.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Бившият престолонаследник на Йордания Хамза бин Хюсеин заяви, че ще се противопостави на правителствените заповеди да спре да общува с външния свят и да остане у дома. Той обяви във видеоклипове, предоставени на ВВС, че е бил поставен под домашен арест в събота.

Хамза бин Хюсеин е обвинен в заговор с „чуждестранни образувания“ за дестабилизиране на кралството. Бившият престолонаследник отрича конспирацията и обвинява лидерите на Йордания в корупция и некомпетентност.

Принц Хамза е на първо място по веригата за наследяване на трона, на който в момента е неговият полубрат крал Абдула, до 2004 г. Тогава той е отстранен като престолонаследник, а вместо него крал Абдула определя сина си за наследник. 

В друго изявление израелският бизнесмен Рой Шапошник, който казва, че е личен приятел на принц Хамза, твърди, че е предложил да помогне на съпругата и семейството му да стигнат до Европа и да отседнат в негова къща.

Той излезе с изявление, след като вицепремиерът на Йордания Айман ал Сафади заяви, че подобно предложение е направено от човек, който има връзки към неназована чуждестранна служба за сигурност. Шапошник обаче отрича да е бил член на израелската разузнавателна агенция.

В неделя опозицията в Йордания пусна запис, в който принцът обяснява, че е поставен под домашен арест и му е забранено да се вижда дори със семейството му, но няма да се подчинява на властите.

Йордания е конституционна монархия, като кралските семейства играят важна роля в обществения живот и крал Абдула има обширни правомощия. Той може да назначава правителства, да одобрява законодателство и да разпуска парламента. Страната е и ключов западен съюзник, а съобщенията за задържането на принц Хамза пораждат опасения, че ситуацията дестабилизира по-широкия регион.

Регионалните сили и западните съюзници, включително САЩ и Великобритания, изразяват подкрепа за краля.

Публичният разрив между принц Хамза и крал Абдула е безпрецедентен. В Йордания от години се говори за напрежение в кралското семейство и под сурдинка се обсъжда предполагаема корупция и злоупотреби, за да изглежда страната като остров на стабилност и сила в нестабилния близкоизточен регион.

В миналото крал Абдула се е справял с недоволството, като е сменял министри в правителствата. Сега обаче той няма как да промени семейството си.

Източници твърдят, че членовете на семейството сега се опитват да посредничат, за да намерят изход от тази криза. Все още има решаващи въпроси - за този предполагаем заговор, проектиран с чуждестранни образувания, и за степента на амбициите на принц Хамза.

В неделя вицепремиерът Айман Сафади каза на пресконференция, че принцът е поддържал връзки с чуждестранни партии за дестабилизиране на страната и е бил наблюдаван от известно време. Той обвинява принца, че се стреми да мобилизира "лидери на кланове" срещу правителството, добавяйки, че заговорът е "прекъснат" в "нулевия час". В публикуваните видеа принцът отговаря на обвиненията, че не е отговорен за липсата на вяра на хората в институциите в страната им.

По думите на Сафади длъжностни лица са се опитали да обезсърчат принца, вместо да предприемат правни действия срещу него, а арестът му е последвал посещение при племенни водачи, за които се твърди, че са му оказали известна подкрепа.

Сафади допълва, че поне 16 души, включително бивш съветник на крал Абдула и друг член на кралското семейство, са арестувани заради заговора, който цели да „подкопае сигурността на Йордания“.

Политическите арести на високо ниво са рядкост в Йордания. Мощната разузнавателна агенция на страната обаче придоби допълнителни правомощия от началото на пандемията, което предизвика критики от групи за защита на правата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още