IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на стоманата подкрепят доскоро загиващата индустрия

Въпросът е кой ще запълни празнината от ограничаването на капацитета на предприятията в Китай

13:53 | 01.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На правителството в Китай ще му е трудно предвид силната продукция на Китай в началото на годината, твърди Лу Тин, старши анализатор в изследователската компания Shanghai Metals Market. Междувременно първият проект на Китайската асоциация за желязо и стомана на нейната пътна карта към въглероден неутралитет ще бъде внимателно наблюдаван от пазара за всякакви улики относно траекторията на бъдещите доставки от страната.

стомана стомана

Повод за оптимизъм е и подновеният фокус върху стимулите и инфраструктурата в САЩ и Европа. Байдън е решен да превърне новите пътища, железопътни линии и жилища в отличителен белег на мандата си, докато ЕС набляга на чистата енергия като част от пакета за възстановяване от коронакризата и зелената сделка.

Това изисква стомана и то много. Предложеният от Байдън инфраструктурен план ще увеличи годишното търсене с около 5 милиона тона за първите пет години, изчислява консултантската компания CRU Group, базирана в Лондон.

В САЩ се очаква планираният капацитет да достигне 4,6 милиона тона до края на 2022 г. според анализатора на Bloomberg Intelligence Андрю Косгроув.

Търсенето може и да нараства, но западните производители не искат да разрастват производството. Главният изпълнителен директор на U.S. Steel Дейвид Бурит заяви пред акционерите през април, че компанията не планира да рестартира две доменни пещи, които бяха затворени миналата година.

Cleveland-Cliffs Inc., вторият по големина производител на стомана в САЩ, ще събори завода си Ashland в Кентъки, както и доменна пещ в пристанището Indiana Harbor West. Компанията не планира да възстанови тези производства, защото се фокусира върху изплащането на дълговете си.

Приоритетът на ArcelorMittal е да възнагради акционерите си.

Отчасти тази нагласа се дължи на опасенията, че протекционистичните мерки, прилагани от правителствата в подкрепа на техните болни стоманени компании, няма да продължат вечно. На този фронт няма признаци на промяна, дори и при небесни цени. Байдън все още не е отменил митата върху чуждестранната стомана, наложени от бившия президент Доналд Тръмп, а миналия месец ЕС избра да удължи защитните си мерки за още три години.

Други държави също биха могли да запълнят празнината, създадена от ограничителните мерки на Китай. Индия е готова да увеличи капацитета си, като водещият производител JSW Group заяви, че ще постигне целта си за удвояване на производството до 45 милиона тона преди 2030 г. Югоизточна Азия, включително Малайзия и Индонезия, планира да добави още 60 милиона тона до края на това десетилетие според консултанта Ууд Макензи.

AFV Beltrame може да започне да строи своя завод за арматурни и метални пръти още ази година. Заводът ще генерира най-ниските емисии в производството на стомана в света, казва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Да напишеш, че стоманодобивът е загиваща индустрия в заглавието, следва да покаже колко далеч си от реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Ама как така. А японският сценарий? Нали щяхме да ядем високи технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още