IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко притеснителен е афганистанският клон на "Ислямска държава"?

Той възникна преди шест години и бързо се превърна в голяма терористична заплаха в глобален мащаб

21:33 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Клонът на "Ислямска държава", който американците обвиняват за вчерашните смъртоносни самоубийствени нападения край летището в Кабул, възникна в Източен Афганистан преди шест години и бързо се превърна в една от големите терористични заплахи в световен план.

Въпреки че години наред беше подложена на военни удари от водената от САЩ коалиция, групировката, известна като "Ислямска държава-Хорасан", оцеля и извърши голямо ново нападение в момент, в който САЩ и другите партньори от НАТО се изтеглят от Афганистан, а талибаните се връщат на власт, пише БТА. 

Президентът Джо Байдън посочи заплахата от нападения на "Ислямска държава" като причина Вашингтон да се придържа към изтичащия във вторник краен срок за изтегляне на американските сили от Афганистан. Байдън обвини групировката за вчерашните нападения, едното от които бе извършено от атентатор самоубиец, промъкнал се сред струпалите се афганистанци при входовете на летището, контролирани от американски военни.

Групировката има зад гърба си нападения с много жертви, при които понася и големи загуби. Ето как една сееща смърт групировка оказва влияние върху хода на евакуациите от Кабул и действията на САЩ.

Какво представлява "Ислямска държава - Хорасан"?

Централноазиатският клон на "Ислямска държава" възникна в месеците, след като основното ядро от бойци на групировката предприе настъпление в Сирия и Ирак, създавайки през лятото на 2014 г. самопровъзгласил се халифат, или ислямска империя. След това беше необходимо международните сили да водят битки в Сирия и Ирак в продължение на пет години, докато изтласкат бойците на халифата.

Името на афганистанския клон идва от провинция Хорасан - регион, обхващал през Средновековието голяма част от Афганистан, Иран и Централна Азия.

Групировката е известна също като ИДХ или ИДИЛ-Х.

Кои са бойците на "Ислямска държава - Хорасан"?

Групировката започна с неколкостотин бойци на пакистанските талибани, намерили убежище от другата страна на границата в Афганистан, след като бяха изгонени от родната си страна при военни операции. Там към тях се присъединиха други екстремисти със сходни възгледи, включително недоволни бойци на афганистанските талибани, раздразнени от твърде умереното и миролюбиво според тях поведение на талибаните - представа, която се различава от начина, по който Западът гледа на талибаните.

През последните години, в които талибаните следваха курс за преговори със САЩ, все по-голям брой недоволни талибани се присъединяваха към по-екстремистката "Ислямска държава", увеличавайки нейната численост. Повечето бяха разочаровани, че талибаните следват курс към преговори със САЩ в момент, когато те мислеха, че движението се доближава до военна победа.

Групировката също така привлече значителен брой членове от Ислямското движение на Узбекистан от съседен Узбекистан, бойци от единствената иранска провинция, в която мнозинството жители са мюсюлмани сунити, и членове на Туркестанската ислямска партия, съставена от уйгури от североизточната част на Китай.

Мнозина бяха привлечени от изпълнената с насилие и екстремизъм идеология на "Ислямска държава", включително от обещанията за халифат, който да обедини ислямския свят - цел, която талибаните никога не са си поставяли.

Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още