IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията заличи половин милион фирми в света

Това е първият спад на броя активни компании от две десетилетия, а малкият бизнес поема тежестта на удара

13:07 | 29.09.21 г.
<p>
	<em>Затворен магазин в Лондон. Снимка:&nbsp;Tom Skipp/Bloomberg</em></p>

Затворен магазин в Лондон. Снимка: Tom Skipp/Bloomberg

Масовите съкращения и затваряния на офиси заради кризата с коронавируса засегнаха почти всяка индустрия и сектор. В резултат стотици хиляди фирми по целия свят не успяха да се справят с предизвикателствата, породени от пандемията, и сложиха край на бизнеса си.

Според данни, представени от Buy Shares, през миналата година са работили 213,6 млн. компании в световен мащаб, което е с 560 хил. по-малко в сравнение с 2019 г.

Първи спад от две десетилетия

След като връхлетя COVID-19, бизнесът трябваше да реагира бързо и решително. За повечето от фирмите това означаваше да променят начина си на работа, осигуряване на услуги и комуникация с клиенти. И въпреки че някои компании, особено в сферата на електронната търговия и технологиите, откриха нови възможности в условията на пандемия, мнозина нямаха този късмет.

Според данни на Statista, Евростат и Световната банка преди пандемията броят на фирмите расте две поредни десетилетия. През 2000 г. дейност са развивали над 122 млн. компании в света. До края на 2010 г. този брой е нараснал до близо 160 млн., а шест години по-късно е достигнал 185 млн.

През 2018 г. е регистриран най-силният годишен ръст, като броят на компаниите в глобален мащаб е нараснал с 20 млн. до общо 205 млн. През 2019 г. нови 9 млн. фирми са започнали да развиват дейност, с което общият брой надхвърля 214 млн.

COVID-19 обаче пречупва тенденцията и носи първия спад от две десетилетия, а броят на компаниите намалява до 213,6 млн.

 

Ръст в Азия, спад в Америка

Данните разкриват и други интересни тенденции. Така например компаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион са били много по-слабо засегнати от COVID-19, отколкото тези в Европа или САЩ.  Всъщност общият брой на компаниите от този регион се е увеличил със 700 хил. за една година въпреки пандемията.

В Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) през миналата година дейност са развивали 57,2 млн. компании, като броят им леко намалява спрямо 57,6 милиона през 2019 г.

Огромната част от компаниите, принудени да закрият бизнеса си заради пандемията, са от Северна и Южна Америка. След удара на COVID-19 общият брой на предприятията в региона е спаднал с 900 хил. до 24,1 млн.

Малкият бизнес поема тежестта на удара

Според данните малките и средните компании (МСП) са били много по-силно засегнати от коронакризата от големите фирми. През 2020 г. броят на МСП е спаднал с над 500 хил. до общо 212,9 млн.

В същото време броят на големите предприятия с 250 или повече служители се е понижил до около 667 хил. от 685 хил. преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още