IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на смъртните случаи на диагностицирани с Covid-19 в света достигна 5 млн.

Делта вариантът доминира в повечето държави

10:25 | 02.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Броят на смъртните случаи, свързани с Covid-19 в света, премина 5 млн. в петък, сочат данни на Ройтерс, според които неваксинираните са особено изложени на по-заразния делта вариант.

Вариантът разкрива големите различия в дела на ваксинираните между богатите и бедните страни, както и колебанията относно ваксините в някои западни държави.

Повече от половината от всички смъртни случаи в световен мащаб, докладвани средно за седем дни, са в Съединените щати, Русия, Бразилия, Мексико и Индия.

След като отне малко повече от година, докато броят на починалите, диагностицирани с Covid-19, достигна 2,5 млн., следващите 2,5 млн. бяха регистрирани за по-малко от осем месеца, сочи анализ на Ройтерс.

Средно 800 смъртни случая се съобщават ежедневно по света през последната седмица, или около петима починали на всяка минута. Световната смъртност обаче се забавя през последните седмици.

Засилва се фокусът върху получаването на ваксини от по-бедните страни, където много хора тепърва ще получат първа доза, докато други по-богати нации вече поставят допълнителна трета доза.

Повече от половината от хората по света все още не са получили поне една доза от ваксина срещу Covid-19 според Our World in Data.

Тази седмица Световната здравна организация заяви, че програмата COVAX за доставки на ваксини за първи път ще разпространява дози само в държавите с най-ниско покритие. От януари COVAX разпределя пропорционално дози сред своите над 140 държави бенефициенти според броя на населението.

„За доставките през октомври разработихме различна методология, обхващаща само участниците с ниски доставки“, коментира по време на конференция миналата седмица Марианджела Симао, помощник генерален директор на СЗО по достъпа до ваксини. Презентацията ѝ е достъпна и на сайта на Световната здравна организация.

Съединените щати, които се борят с дезинформацията, накарала около една трета от населението да избягва ваксините, в петък премина границата от 700 хил. смъртни случая – най-големият брой сред всички държави. Броят на заразените и хоспитализираните в САЩ намалява, но здравните служители се подготвят за потенциален скок, след като по-студеното време доведе до повече дейности на закрито.

Русия отчете 887, свързани с Covid-19, смъртни случая в петък. Това е най-големият дневен брой за страната от началото на пандемията и четвъртият пореден, в който се поставя такъв рекорд. Само 33% от населението на Русия, което може да се ваксинира, е получило първа доза.

Като регион Южна Америка има най-голяма смъртност, свързана с коронавируса, равняваща се на 21% от всички регистрирани смъртни случаи, следвана от Северна Америка и Източна Европа, на които се падат по над 14%, сочи анализ на Ройтерс.

Въпреки това Индия, една от първите страни, в които делта вариантът се разпространи, премина от средно 4000 смъртни случая дневно до под 300 след започването на ваксинационната кампания.

Делта вариантът в момента е доминиращ по света и е регистриран в 187 от 194 държави, които членуват в Световната здравна организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още