IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай засилват сътрудничеството в борбата с климатичните промени

Китай ще увеличи целите си за намаляване на емисиите и ще създаде национален план за метана

23:11 | 10.11.21 г.
<p>
	Американският пратеник по климатичните въпроси Джон Кери.&nbsp;<em>Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Американският пратеник по климатичните въпроси Джон Кери. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

САЩ и Китай, които са най-големите емитенти на въглероден диоксид в света, обявиха сделка за засилване на сътрудничеството за справяне с климатичните промени, включително чрез намаляване на метановите емисии, защита на горите и отказ от въглищата, предава Ройтерс.

Рамковото споразумение беше обявено от американския климатичен пратеник Джон Кери и китайския му колега Сие Джънхуа на климатичната конференция на ООН в Шотландия и беше определено от двамата като начин за извеждане на срещата на върха към успех.

„Заедно изразяваме подкрепата си за успешна COP26, включително някои елементи, които ще насърчат амбициите. Всяка стъпка е от значение сега и имаме дълъг път пред нас“, каза Кери на пресконференция.

Сие, който говори чрез преводач, заяви пред репортери, че сделката ще накара Китай да увеличи целите за намаляване на емисиите и да разработи национален план за метана. Той също така заяви, че двете страни искат да направят повече за спиране на обезлесяването.

„Двете страни ще работят съвместно и с други страни за гарантиране на успешна COP26 и за улесняване на изход, който е едновременно амбициозен и балансиран“, каза Сие.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства споразумението между Китай и САЩ.

„Справянето с климатичната криза изисква международно сътрудничество и солидарност и това е важна стъпка в правилната посока“, написа Гутериш в Twitter.

Великобритания организира срещата COP26 в Глазгоу, Шотландия, която цели да гарантира нулеви въглеродни емисии и запазване целта в Парижкото споразумение за повишаване на температурите с до 1,5 градуса по Целзий за ограничаване на последиците от глобалното затопляне.

Китайският президент Си Дзинпин не участва лично в срещата на ООН. Вместо това миналата седмица той изпрати писмено изявление при откриването на срещата, когато лидерите обичайно произнасят речи.

В него той даде допълнителни обещания и в същото време призова страните да изпълнят ангажимента си и да засилят взаимното доверие и сътрудничество.

Си обеща пред Общото събрание на ООН през септември, че Китай ще постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още