IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Птичият грип увеличава риска от още по-голяма инфлация при храните

Повече от 40 страни в Европа, Азия и Африка регистрират огнища от май насам

12:14 | 11.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Световните птицевъди се борят с поредните случаи на птичи грип, заради който има риск от по-високи цени на пилешкото месо и по-малко яйца.

Повече от 40 страни в Европа, Азия и Африка регистрират огнища от май насам, според данните на Световната организация за здравеопазване на животните. Това заплашва да повиши цените на храните, които са близо до рекордни нива, и да увеличи разходите за домакинствата, които вече страдат от нарастващите цени на други стоки, пише Bloomberg.

Миналата зима в Европа бяха унищожени милиони птици заради вируса, чиито високопатогенни варианти могат да бъдат смъртоносни за домашните птици. Случаите тази година се увеличават по-рано от обикновено, което принуждава страни като Обединеното кралство да нареди затваряне на птиците, за да ги предпази от болестта.

Новата вълна от птичи грип рискува да направи домашните птици още по-скъпи, след като производството на пилешко месо в Европа вече е възпрепятствано от недостига на работна ръка и високите разходи за фураж и енергия, казва Нан-Дирк Мълдер от Rabobank.

„Това е допълнителен фактор, който ще повлияе на инфлацията на цените на храните“, допълва Мълдер, който е глобален специалист по птици.

Показателят на ООН за световните цени на месото се повишава с 16% тази година и е на най-високото сезонно ниво от 2014 г. Производството на домашни птици е до голяма степен адекватно за посрещане на глобалното търсене, но препятствията при транспортирането и грипните епидемии в Европа и Азия допринасят за предизвикателствата при предлагането, коментира агенцията на ООН по храните миналия месец.

Фермерите сега са в критична фаза, тъй като случаите на вируса обикновено достигат пик от октомври до април. Тази година разпространението показва „безпрецедентна генетична вариабилност“ с широк спектър от подтипове, циркулиращи сред дивите птици и във фермите, според Световната организация за здравеопазване на животните.

Полша, най-големият производител на пилешко месо в Европа, е унищожила повече от милион птици от началото на ноември. Датските пуйки и германските гъски също са засегнати. Франция наскоро съобщи за огнище при кокошки носачки, а през годината имаше няколко големи огнища във ферми за патици.

Допълнителен риск е факторът, че ситуацията може да обезкуражи фермерите и да спре експанзията, коментира Мълдер. Производителите, които отглеждат свободни кокошки, могат също да бъдат принудени да продават яйца на по-ниска стойност, ако бъдат принудени да затворят птиците за по-дълъг период от време.

Болестта също нарушава търговските потоци и САЩ и Бразилия, които са на първо място в ЕС по износ на пилешко месо, може да завоюват допълнителен пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ми яж месо от животни заразени със свински грип де, кой те спира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
абе целта е да избият животните и да те накарат да ядеш скакалци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Бяхте го позабравили птичия грип за сметка на свински, шап и КОРоната, но понеже вече никой не ви вярва за свински и Ковид върнахте старата песен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още