IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак е купил стари български бронирани машини за 245 млн. долара

Договорът за доставката е подписан с "Аполо Инженеринг" през миналата година

20:59 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Стари български бронирани машини са поръчани от Ирак през юни 2021 г. по договор за 245 млн. долара с „Аполо Инженеринг“.

Министерството на отбраната на Ирак съобщава на 14 февруари, че излишни танкове Т-72 и машини на бойната пехота БМП-1 от България са пристигнали в страната, пише онлайн порталът shephardmedia.com. Медията е специализирана в сектора на сигурността и отбраната.

С бронираните машини иракската армия ще укрепва способностите си за борба с тероризма.

Смята се, че иракската армия има на въоръжение най-малко 137 машини Т-72. Поне един от тях принадлежи към паравоенните Народни мобилизационни сили (PMU), като е модернизиран съобразно пакета за надграждане на Т-72М, разработен от Корпуса на революционната гвардия на Иран (IRGC).

Иракският T-72M има допълнителна броня към предната и страничните части на корпуса. В случая с БМП-1, след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г., иракската армия е получила излишни превозни средства от няколко страни, вкл. Чехия, Гърция и Украйна, освен България.

„Аполо Инженеринг“ е сред партньорите на военноремонтните заводи на „Терем Холдинг“. Съдружници в компанията, според справка в Търговския регистър, са „Бългериън Милитъри Манюфакчъринг Груп“ с дял от капитала за 904 500 лева и „Евро Инвестмънт Холдинг“ с дял за 100 500 лева.

„Евро Инвестмънт Холдинг“ е едноличен собственик на капитала на „Бългериън Милитъри Манюфакчъринг Груп“. Представител и член на съвета на директорите на „Евро Инвестмънт Холдинг“ е Муханнед Наджим Абдуллах Ал-Нуаими, който допреди няколко години беше едноличен собственик на капитала на „Аполо Инженеринг“.

През 2020 г., по информация на „Капитал“, „Евро Инвестмънт Холдинг“ купи млекопреработвателното предприятие „Лодис Инвест“, което произвежда продуктите Lacrima, от дъщерното на „Булгартабак холдинг“ „Благоевград БТ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още