IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: Ядреното споразумение с Иран може да бъде подновено още този уикенд

Според главния преговарящ от Русия Михайл Улянов иранската страна все още не е готова за преки преговори със САЩ

21:45 | 04.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Dursun Aydemir/Anadalou/Bloomberg</em></p>

Dursun Aydemir/Anadalou/Bloomberg

Възможно е още този уикенд да бъде сключено ново ядрено споразумение между Иран и световните сили, съобщава Ройтерс, като се позовава на изявление на върховния председател на Европейския съюз (ЕС) по въпросите за сигурността Жозеп Борел.

„Надявам се това да бъде постигнато през уикенда“, заяви Борел пред журналисти. 

Според главния преговарящ от Русия Михайл Улянов подобно споразумение може да бъде подписано в средата на следващата седмица. Той все пак подчерта, че иранската страна все още не е готова за преки преговори със САЩ.

По-рано днес иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан заяви, че предстоящото споразумение ще бъде в съответствие с червените линии на Техеран. Амир-Абдолахян също така посочи, че сключването на споразумението ще включва икономически гаранции за ислямската република.

Заместник-генералният секретар на ЕС по политическите въпроси Енрике Мора също отбеляза, че преговорите се намират в последния си етап.

Мора подчерта, че въпреки най-добрите усилия на координационния екип, някои важни дискусионни точки "все още са отворени и успехът никога не е гарантиран при толкова сложни преговори".

Единадесет месеца продължават преговорите за подновяването на ядрената сделка от 2015-а г., според която Техеран трябва да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

Бившият американски президент Доналд Тръмп оттегли Вашингтон от споразумението през 2018 г., след което Иран започна да нарушава нормите от спогодбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още