IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в света са нараснали с 20,7% през февруари и достигат рекорд

Най-силно е поскъпването на растителните масла и на млечните продукти, сочат данни на ФАО

15:04 | 05.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Цените на храните в света достигнаха нов рекорден връх през февруари начело с поскъпването на растителното масло и млечните продукти. Те са нараснали с 20,7% на годишна база, сочат данни на Организация по прехрана и земеделие (ФАО), цитирани от Ройтерс.

Индексът на цените на храните на организацията, който следи най-търгуваните стоки в света, е достигнал 140,7 пункта миналия месец спрямо ревизираните към понижение 135,4 пункта през януари.

По-високите цени на храните са допринесли за по-широкото ускоряване на инфлацията на фона на възстановяването на икономиките от коронавирусната пандемия и ФАО предупреди, че по-високите разходи излагат по-бедното население на риск в страни, разчитащи на вноса.

Икономистът на ФАО Упали Галкети Аратчиладж заяви, че притесненията за състоянието на реколтата и наличния износ са само част от обяснението за ръстовете на цените на храните в света.

„Много по-голям тласък на инфлацията при цените на храните идва извън производството на храни, особено от секторите на енергията, изкуствените торове и фуражите. Всички тези сектори обичайно свиват маржовете на печалба на производителите на храни, като ги обезкуражават да инвестират и разширяват производството“, допълни той.

Повечето данни за февруари са събрани преди нашествието на Русия в Украйна. Притесненията заради напрежението в района на Черно море вече натежаваха върху земеделските пазари още преди ескалацията на напрежението, но анализатори предупреждават, че продължителен конфликт може да има големи последици за износа на жито.

ФАО съобщи, че индексът ѝ за растителното масло е нараснал с 8,5% на месечна база през февруари и е достигнал нов рекорден връх на фона на поскъпването на палмовото масло, соята и слънчогледовото олио. Украйна и Русия съставляват около 80% от глобалния износ на слънчогледово олио.

Индексът на цените на зърното е нараснал с 3% за месеца, като цената на царевицата се е покачила с 5,1%, а на пшеницата – с 2,1%, което до голяма степен отразява несигурността около световните вериги за доставка от черноморските пристанища.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е повишил с 6,4%, отбелязвайки шестия си пореден месечен ръст, подкрепен от затягането на световните доставки, а цените на месото са нараснали с 1,1% през февруари.

За сметка на това захарта е единственият индекс, който отбелязва спад от 1,9% спрямо предходния месец благодарение на благоприятните перспективи за производството в големи страни износителки като Индия и Тайланд.

ФАО публикува и първи прогнози за производството на зърнени храни през 2022 г., като очаква световното производство на пшеница да нарасне до 790 млн. тона спрямо 775,4 млн. тона през 2021 г. благодарение отчасти на надеждите за висок добив и значителни насаждения в Канада, САЩ и Азия.

Агенцията на ООН предупреди обаче, че тези прогнози не вземат предвид възможни последици от конфликта между Русия и Украйна.

ФАО смята, че производството на царевица в Аржентина и Бразилия през 2022 г. ще надхвърли средните равнища, особено в Бразилия, където реколтата от царевица се очаква да достигне рекорден връх от 112 млн. тона.

Очаква се световното потребление на зърнени храни през 2021-2022 г. да нарасне с 1,5% спрямо нивото през 2020-2021 г. и да достигне 2,802 млрд. тона. Прогнозата на ФАО за световните наличности от зърнени храни до края на сезона през 2022 г. остава на ниво от 836 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Ааааа, много бързате пиуенца. Тепърва идва глада за торове и започва новия земеделски сезон. Догодина ще е момента да виете на умряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Опа, това май не го предвидихме. Да наложим санкции за спекулантите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още