IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медика с 1,8% спад в продажбите, но с ръст на печалбата за тримесечието

Продажбите на продукция и стоки през първата половина на годината намаляват с 3% на годишна база заради 15% спад в износа

13:17 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Медика с 1,8% спад в продажбите, но с ръст на печалбата за тримесечието

Приходите от продажби на Медика АД за второто тримесечие на годината намаляват с 1,8% на годишна база до 3,131 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

През първото тримесечие на 2010 приходите се понижиха с 13,1% на годишна база до 3,015 млн. лв., а за цялото първо полугодие на настоящата година се отчита спад от 7,7% на годишна база до 6,146 млн. лв.

Продажбите на продукция и стоки през първата половина на годината намаляват с 3% на годишна база до 6,082 млн. лв., като при износа (с 28% дял в продажбите) спадът е 15%, а на вътрешния пазар има повишение от 2%.

Компанията отчита нетна печалба за второто тримесечие в размер на 272 хил. лв. при печалба от 36 хил. лв. за същия период на миналата година.

През първото тримесечие бе отчетена печалба от 338 хил. лв., а година преди това тя бе 349 хил. лв. За първото полугодие на 2010 печалбата е 610 хил. лв. при положителен финансов резултат от 385 хил. лв. година по-рано.

Причините за по-високия финансов резултат са изпълнението на антикризисната програма от мерки за оптимизация на производствените разходи и осъществените икономии на административни и маркетингови разходи, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

През второто тримесечие дружеството е получило сертификат за съответствие на стандартите и процедурата на Добрата производствена практика (GMP) на лекарственото производство от Държавния фармацевтичен институт на Украйна, се казва още в доклада.

Последната сделка с акциите на Медика на БФБ е от 22 юли на цена 1,90 лв., което представлява ръст от 25% от началото на годината и повишение от 6,2% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 19,1 млн. лв.  

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още