IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето посредници вече приемат документи, подписани с електронен подпис

Улеснението е, че се спестява посещението на офиса на посредника

13:03 | 13.08.10 г. 2
Повечето посредници вече приемат документи, подписани с електронен подпис

Повечето инвестиционни посредници вече приемат документи, подписани с електронен подпис, показа проверка на Investor.bg. Улеснението е, че се спестява посещението на офиса на посредника при подписването на поръчки, потвърждения за сключени сделки, нареждания за трансфер на книжа и всички документи.

Проверката на Investor.bg обаче установи, че банките в качеството им на инвестиционни посредници не приемат документи с електронен подпис, като тази иновация не е достигнала до брокерските отдели, въпреки че широко се използва при банковите преводи и другите рутинни банкови операции.

Цената на електронния подпис е около 24 лв. на година (2 лв. на месец), като масово се приема от НАП, НОИ и банките по отношение на електронното банкиране.

Подалите данъчна декларация чрез интернет ползваха отстъпка от 5% от сумата на данъка си за 2009 г. Общо 32 хил. данъчни декларации, или 6% от всички подадени за 2009 г., са чрез електронен подпис. Увеличението спрямо декларациите за 2008 г. е с 50%, или 10 000 души повече са избрали този метод за общуване с администрацията.

Основната полза от електронния подпис е времето, което спестява за посещение на банкови офиси, като според проучване на опашки в банките българите чакат средно по 10 минути на посещение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
afterd
преди 13 години
Все ми се струва, че посредниците, най-малкото като по-мобилни и гъвкави звена, би трябвало да са първи сред иновациите... Пак добре, че дойде кризата да се раздвижат малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Бавно цивилизацията навлиза и ни спестява време и пред банките и пред НАП, а вече и пред посредниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още