IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН не санкционира ЦД заради грешния фрий-флоут на Софарма, който изкриви SOFIX

Комисията е отправила препоръки към депозитара, някои от които вече са изпълнени

12:13 | 25.05.11 г. 1
КФН не санкционира ЦД заради грешния фрий-флоут на Софарма, който изкриви SOFIX

След като SOFIX беше с грешен състав в продължение на 6 месеца, проверката на Комисията за финансов надзор не е установила административни нарушения на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и на актовете по прилагането му и съответно не е съставила актове за установяване на административно нарушение, съобщиха от КФН.

Статията бе публикувана в Investor.bg на 21 февруари 2011 г., като показа, че поради грешно подадена стойност на фрий-флоута (свободният търгуван обем акции) за Софарма АД, Холдинг Пътища АД погрешно е извадено от индекса и също така погрешно е включено дружеството Зърнени храни България АД. БФБ-София от своя страна не беше проверила достоверността на получените данни за 15-те компании от SOFIX, което можеше да направи от отчетите на самите дружества и седмичните бюлетини на Централен депозитар.

Заместник-председателят на КФН Димана Ранкова е задължила Централен депозитар да избере Вътрешен одитор, както и в бюлетините си да обявява точния процент на акции, които даден акционер притежава, след като делът му падне или надхвърли собственост, кратна на 5%. Второто вече е направено от Централен депозитар АД.

Към Централен депозитар АД са отправени препоръки във връзка с подобряване на дейността му, както и с оглед предоставяне на повече информация на капиталовия пазар, които най-общо се отнасят до приемане на процедура за съставяне на справка за фрий-флоут, която да съдържа и информация за служителите, задължени да я изготвят, съответно механизъм за проверката й. В случай, че ЦД счете за необходимо, въпросната процедура може да бъде сертифицирана по ISO.

Също така се препоръчва да се изготвят вътрешни правила, в които да се регламентират реда и начина за извършване на промяна в информационната система на ЦД.

Друга препоръка е да бъде актуализирана методиката за изчисляване на свободно търгуемия обем акции и тя да бъде публикувана на уеб страницата на ЦД.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
"Друга препоръка е да бъде актуализирана методиката за изчисляване на свободно търгуемия обем акции и тя да бъде публикувана на уеб страницата на ЦД." Айде, бе! Верно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още