IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Сделката за Булгартабак може да бъде приключена още днес

Министърът посочи, че се търсят договорености по критични клаузи при продажбата на дружеството

15:50 | 02.09.11 г. 18
Трайков: Сделката за Булгартабак може да бъде приключена още днес

Холдинг „Булгартабак” може да бъде продаден още до края на днешния ден, заяви днес в Пловдив икономическият министър Трайчо Трайков.

Той призна, че е договарял важни параметри по сделката, пътувайки от София за Пловдив.

„Договарях по няколко критични клаузи. Надявам се, че са се споразумели и за тях. Клаузите са от тези, които са извън цената – изкупуването на тютюн, социални ангажименти, неустойки и т.н”, поясни министър Трайков.

Иначе от гледна точка на останалите параметри, предложението според Трайков е съвсем прилично.


„Чувам какви ли не фантасмагории да говорят от БСП: колко милиона имало в дружеството и т.н. Трябва да се има предвид, че от този кеш, който е в баланса към 30 юни, първо от него изтеглихме 50 милиона за извънреден дивидент. А останалите средства почти всички са плащания на акцизи. Така че към момента на сделката вероятно ще има съвсем малко свободни средства в дружеството”, коментира министърът.

По думите му при само един кандидат-купувач и при положение, че агенцията не беше задала при обявяването на „Булгартабак” за продажба минимална цена, е добре, че предприятието ще намери своя ангажиран собственик.

Запитан за подробности относно единствения кандидат-купувач на тютюневия холдинг - БТ Инвест ГмбХ, Австрия, Трайчо Трайков отговори, че в този формат няма как да е ясно кой стои зад сделката.

„Затова така трябва да се договорят ангажиментите, че да няма значение кой стои зад него“, обясни министърът.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 0
haqan
преди 12 години
ИНТЕРЕСНО Е ПРОМЯНАТА В НЕУСТОЙКАТА ЗА ИЗКУПЕНИЯ ТЮТЮН ОТ 20 ЛВ ДО 1.70 ЛВ ГОЛЯМА ОТСТЪПКА- КАТО ЗА НАШИ ХОРАВ ЕДИНИЯ СЛУЧАЙ НЕУСТОЙКАТА Е100 МЛ ЛЕВА А В ДРУГИЯ 8,5 МЛ НА ГОДИНА А ТОВА УСЛОВИЯ ЗА ИЗКУПУВАНЕТО НА ТЮТЮНА БЕШЕ ПРИЧИНАТА ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ ИСТИНСКИТЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ - ЗАМИСЛЕТЕ СЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
Persefona
преди 12 години
Държавата получава готови пари на куп. Сумата няма как да е повече защото няма да отговаря на пазарната обстановка в момента. Ако бхме поискали повече пари рискуваме да отблъснем инвеститорите. По-добре стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
умрял_поет
преди 12 години
успешна или не е приватизацията ще си покаже с времето. по-важното е, че се действа, защото ако и този път не се получеше голямо плюене щеше да падне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
boogeyman
преди 12 години
http://***.investor.bg/news/comments/119527/339.html5-то мнение....почвам да врачувам на боб и карти Таро. който се интересува на лични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
equal
преди 12 години
"Той призна, че е договарял важни параметри по сделката, пътувайки от София за Пловдив." Да не би да е пътувал за Пловдив за среща на четири очи с "руския" купувач? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
браво - наистина има вече само марлоумници в тая държава БДЖ не рeве за заеми само - зад него има хора които реват за заеми нали се сещаш умнико? а къде ще отидат парите от заемите знаеш ли ? НЕ - тогава млъкни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Да, по-изгодно е, отколкото след няколко години още загуби да е в положението на БДЖ и да реве за стотици милиони левове заеми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Зад "руския" купувач на "Булгартабак" стои част от тройната коалиция и предишното правителство, пише 24chasa.bg. Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещер". Консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев.Това твърдят близки до сделката хора от тютюневия сектор и депутати, които се шегуват, че за приватизацията на "Булгартабак" има сформирана коалиция между ДПС и НДСВ.Корпоративна банка се смята за близка до ДПС, а лидерът на движението Ахмед Доган държи на депозит там над 1,2 млн. лв., които получи като хонорар за консултации по проекта "Цанков камък".Изпълнителният съвет на агенцията за приватизация избра за купувач "БТ инвест", зад която стои руската Външнотърговска банка. Дружеството е специално учредено за сделката през април. Това е практика, която се използва, когато истинският купувач не иска да се афишира. По този начин се заобикаля и забраната за препродажба на "Булгартабак", тъй като няма ограничение самата "БТ инвест" да смени собственика си. Това се очаква да се случи, след като фирмата бъде одобрена от надзора на агенцията и цитираната коалиция ДПС-НДСВ да го придобие, твърдят запознати."БТ инвест" спечели, след като в условията за сделката основната тежест от 65% бе дадена на тютюна, който ще се изкупува. Според анализатори точно това е отблъснало стратегическите кандидати. БАТ била единствената голяма компания, която купувала суровината директно от производителите. Тя обаче се отказа да подаде оферта.Приватизацията с водещ критерий тютюна е била договорена по тази схема още при предишното правителство, твърдят запознати.Според тях в проекта за договор с купувача не е предвидена клауза, според която държавата да получи допълнителни пари, ако "Булгартабак" бъде препродаден на по-висока цена. Милен Велчев и Красимир Катев отказаха коментар."Винпром Пещера" никога не е проявявал интерес за участие в приватизацията на "Булгартабак". Не сме закупували тръжни документи и никога не сме участвали по какъвто и да било начин в приватизацията на цигарения холдинг.Като лидер на пазара на алкохолни напитки и един от най-големите данъкоплатци компанията ни нееднократно е била обект на нелоялна конкуренция и слухове. Категорично заявяваме, че "Винпром Пещера" смята да се развива в бизнеса, в който е в момента, и нашите планове не предвиждат придобиването на дружества извън конкретната ни сфера на дейност, заявиха от компанията.Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна банка, не бе открит за коментар до редакционното приключване на броя. Преди време той заяви, че банката ще иска място в управата на холдинга като акционер в него, но не се интересува от покупката му. (24часа)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
като не разбираш от икономика какво даваш оценки ми е чудно . ти не може да гледаш обективно защото не разбираш за какво говориш - кое ше ни носи изгода- това че печалбата ше отива в чужд джоб а не в държавата ли ??? или това че може да го закрият и да му разпродадат активите и на улицата да останат 1 000 човека че и повече (не знам точно колко са работещите в БТ)това ли ти е изгодното бе.... ти си ей така дай да си дрънкаме глупости наизуст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
absurdistan
преди 12 години
Радвам се, че има и трезво мислещи интелигентни хора, а не само скучаещи безработни, които по цял ден се чудят какъв по-глупав и неграмотен коментар да напишат. Хората луднаха да коментират догадките и предположенията, писани от журналисти, които се възползват от случая, за да предизвикат сензация. Истината е една свалихме от плещите си голям товар, който вече беше станал непосилен и нерентабилен за българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още