IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН повиши изискванията за оценка на пазарния риск на инвестиционните посредници

Регулаторът e отказал да издаде лиценз за извършване на дейност на Български фонд за земеделска земя АДСИЦ

13:20 | 25.11.11 г.
КФН повиши изискванията за оценка на пазарния риск на инвестиционните посредници

Комисията за финансов надзор (КФН) прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 35 за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници, съобщиха от институцията.

Предлаганите промени повишават изискванията към инвестиционните посредници за оповестяване с цел да се подобри прозрачността по отношение естеството на секюритизиращите дейности.

По отношение на вътрешните модели за изчисляване на капиталовите изисквания за пазарен риск се въвеждат следните изменения:
- моделите се допълват с цел по-доброто отчитане на кредитните рискове в търговския портфейл; 
- в капиталовите изисквания при използването на вътрешни модели се включват елементи, които отговарят на условията на стрес с цел повишаване на капиталовите изисквания при влошаващи се пазарни условия и намаляване на възможността за проциклично развитие на сектора; 
- въвежда се провеждането на обратни стрес тестове при използването на вътрешни модели; 
- ограничава се възможността на инвестиционните посредници да моделират рисковете, свързани със секюритизацията, в търговския си портфейл при използването на вътрешни модели.

В наредбата се дава легална дефиниция на понятията „пресекюритизация“, „пресекюритизирана позиция“ и „миграционен риск”.

Въвежда се ограничен брой изключения при корелационно търгуване, за които заместник-председателят може да разреши на даден инвестиционен посредник да начислява цялостно капиталово изискване, при спазването на строги минимални изисквания.

Целта на промените е да се въведат в българското законодателство разпоредбите на Директива 2010/76/ЕС за изменение на Директиви 2006/48//ЕО и 2006/49/ЕО, както и съответните разпоредби на Директива 2010/78/ЕС.

Предстои публикуване на наредбата в Държавен вестник.

Надзорът е отказал да издаде лиценз за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел на „Български фонд за земеделска земя” АДСИЦ, както и да потвърди проспект за първично публично предлагане на емисия акции.

Регулаторът е вписал последващата емисия акции с цел търговия на регулиран пазар, издадена от „Бесттехника ТМ-Радомир” АД. Емисията е в размер на 10 534 584 лева, разпределени в същия брой обикновени акции с право на глас. Номиналната стойност е 1 лев за всяка акция, издадена в резултат на увеличаване на капитала на дружеството от 1 755 764 на 12 290 348 лв.

На вчерашното си заседание регулаторът е взел решение да разреши на „Интерамерикан България” ЗЕАД да извършва застрахователна дейност на територията на Република Естония при условията на свободата на предоставяне на услуги.

КФН е издала и разрешение за доброволно прекратяване на „ЗОД Всеотдайност” АД и отнема лиценза на дружеството за извършване на дейност по здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още