IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът за Русия е спрян поради изчерпани разрешителни за превоз с ТИР карнети

Министърът на транспорта Ивайло Московски лично се ангажира да договори допълнителна квота от разрешителни, които българските превозвачи да ползват до края на годината

11:30 | 07.12.11 г. 1
Износът за Русия е спрян поради изчерпани разрешителни за превоз с ТИР карнети

Липсата на разрешителни за превоз на товари до Русия вече удари българския износ, показа отчетът на Софарма АД за ноември 2011 г. Компанията отчете 29% спад на износа за ноември 2011 г. на годишна база, като голяма част от износа й е именно към Русия.

Според двустранното споразумение между България и Русия, броят на еднократните разрешителни за превоз на товари между двете държави е 10 хил. на година. За 2011 г. България е договорила допълнителна квота от 2 хил. разрешителни, които също са изчерпани.

Министър Московски лично се ангажира да договори допълнителна квота от разрешителни, които българските превозвачи да ползват до края на годината.

Според анализ на новото ръководство на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” квотата от 12 хил. разрешителни за 2011 г. е крайно недостатъчна и страната ни има нужда от още 2 хил. до края на годината.

Със заповед на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков е създадена работна група, която да анализира функционирането на системата за разпределение на еднократните разрешителни. Целта не е да се търсят единствено причините защо не е договорена адекватна квота за товарите до Русия, но и да бъдат направени всички възможни действия за осигуряване на допълнителен контингент от разрешителни.

Въпреки че администрацията е предупредила превозвачите за изчерпване на квотата от разрешителни за Русия с писмо от 18 октомври 2011 г. и е посочила възможността тези превози да се извършват със СЕМТ разрешителни, все още редица превозвачи приемат заявки за товари и задействат ТИР карнети.

За следващата година България е договорила квота от 12 хил. еднократни разрешителни за превоз на товари. На срещата с руския министър на транспорта, министър Московски ще настоява за допълнително увеличаване на броя разрешителни за 2012 г.

Софарма АД е единствената компания публикувала отчет за ноември. Вероятно обаче е засегнат и износът на други български компании, като например Хидравлични елементи и системи АД, Елхим-Искра АД, Актавис и други.

От ХЕС уточниха за Investor.bg, че са имали проблем с доставките за Русия, но той е преодолян и няма нереализирани поръчки.

Износът на България за Русия за първите 9 месеца на 2011 г. е за 643 млн. евро, като се увеличава с 22% на годишна база. Русия е 8-ми по-големина експортен пазар за България с дял от 2,5% в износа ни за първите 8 месеца на годината.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kaputov
преди 12 години
Тия от Мин. на транспорта са за масово уволнение.От три месеца има проблеми с руските разрешителни.Не стига кризата,ами и чиновническото безхаберие ни закопава.разрешителни явно се намират(ясно как),но транспорта поскъпна с Е1000 към Русия и Е300 обратно към България.От това естествено се възползваха Молдовски и Украински превозвачи.Родните чиновници за пореден път показаха некадърността си,а са уж млади и амбициозни,ама явно гена им е такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още