IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо западните борси вървят нагоре, а българската - надолу?

Клуб Investor.bg ще потърси гледните точки на борсата, инвеститорите, емитентите и анализаторите

08:00 | 05.04.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Защо западните борси вървят нагоре, а българската - надолу?

Защо борсовите индекси в САЩ и Европа са на близо 4- годишни  върхове, а SOFIX е близо до дъното си за последните години? Това е един от въпросите, които ще дискутират участниците в предстоящата среща на Клуб Investor.bg.

Участниците в срещата ще обсъдят темите за доверието в публичните дружества, за "съживяване" на българската борса, инвестирането на средства от Сребърния фонд на БФБ, комуникацията между публичните дружества  и инвестиционната общност.

Лектори на събитието ще бъдат финансовият директор на ПОК Доверие Мирослав Маринов, Асен Ягодин, председател на борда на директорите на БФБ – София, Георги Момчилов - изпълнителен директор на Индустриален холдинг България АД и Николай Гърнев, партньор в Ърнст и Янг България.

Модератор на събитието е Любомир Леков, председател на Съвета на директорите на Инвестор.БГ АД.

Срещата ще се проведе на 9 април 2012 г.

Още през февруари 2007 г. Георги Момчилов бе един от първите, които предвидиха колапса в цената на българските акции с думите:

Аз съм малко изненадан от българския капиталов пазар, като инвеститор съм от 10 години на него и скоро продадох последната си акция. Просто защото вече не вярвам. Какво означава коефициент цена/печалба от 30-50? Това означава, че като инвеститор трябва да очакваш около 2-3% възвръщаемост от тази акция, при положение, че ДЦК в момента носят над 4%. Причините могат да са две, първата е да очакваш ръст в бизнеса на тази компания. Но като изпълнителен директор на банка, отговаряйки за корпоративното банкиране, определено се съмнявам, че в България има толкова компании, които да реализират ръст, който да доведе до нормален коефициент цена/печалба от 12-15 в следващите 3-5 години. Това означава да си увеличат бизнеса два-три пъти, което е нереално.

Втората причина е чисто спекулативна – да се надяваме, че ниската ликвидност на пазара ще доведе до ръст на цените и ние ще се закачим на следващото покачване, което обаче не може да продължи вечно и аз съм сериозен скептик. Не може утвърдени чуждестранни компании с 50 години история на капиталовия пазар, които от 100 години държат пазарния си дял, да се търгуват на 15 пъти печалбата си, а техните пазарни аналози в България, които имат 10 години история на борсата, да се търгуват 3 или 4 пъти по-скъпо.

Какво е мнението на Георги Момчилов 5 години по-късно, можете да чуете на събитието.

Срещата на Клуб Investor.bg ще се състои от 18:30 ч. на 9 април 2012 г. в столичния хотел Хилтън, a повече подробности можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
..."Защо западните борси вървят нагоре, а българската - надолу?.." Защото на Запад си нямат лидери с " величината " на Б.Б.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
...ами защото никой не иска да инвестира в публичните компании на държава, управлявана от *** !!!! Просто е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
bstoyano
преди 12 години
Именно, пазарите на акции съществуват, за да обслужват потребностите на реалната икономика. Това много хора са го забравили или въобще не го знаят или не си дават сметка за него. Ако икономиката няма нужда от такива пазари - тогава те са обречени да "кретат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
не е това въпроса. въпроса е обективно да си кажем има ли нъжда от локална фондова борса в БГ? реална ли е тя? или просто параван за разни дружества. има ли реално БГ фирми, които са толкова големи, че заради тях да има борса, или дори да има броят им обосновава ли съществуването на такова нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Tradanza
преди 12 години
БОРСИ и "борса". Може да разваляте събранието. Пийте по една бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още