IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: От кредиторите и новите акционери ще зависи размерът на дивидента

Банките се опасяват от негативен развой в Гърция, а пенсионните фондове, които инвестираха в Софарма, се интересуват по-скоро от дългосрочното ни развитие

14:44 | 18.05.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Огнян Донев: От кредиторите и новите акционери ще зависи размерът на дивидента

„Стратегията акцията на Софарма АД да носи и дивидент не се е променила. Единствено се промени макрорамката и започна дискусията, какво да се прави с печалбата. Аз като акционера Донев инвестмънт холдинг ще получа най-големия дивидент и би трябвало да съм за дивидента. Но имахме срещи с банките, които ни кредитират, и те се питат какво ще стане, ако се случи черен сценарий в Гърция“, заяви Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД на пресконференция, в отговор на въпрос за предложението на Съвета на директорите за дивидент от 16% от печалбата за 2011 г.

При листването на Софарма във Варшава през ноември 2011 г. бе изявено намерение като дивидент да се разпределя 60% от печалбата.

„Ние не сме открили преки влияния от евентуален фалит на Гърция върху Софарма, което според мен е логичният край на събитието в Гърция. Но практиката винаги е по-богата от който и да е теоретичен модел, затова известна предпазливост е нужна. Друг фактор, за да не бъде дивидентът 60% е голямата инвестиция, която осъществяваме, която е най-голямата в новата история на Софарма, а именно завода за таблети в Илиянци, в гр. София, който трябва да е готов през октомври 2012 г.“, сподели Донев.

„Може и 20-30 други причини да дадем, но всичко е въпрос на здрав разум. Нека да видим какъв е балансът на становището на новите ни инвеститори, които са български пенсионни фондове. От разговорите ни с тях като че ли преобладава мнението, че не дивидентът ги интересува, а дългосрочното развитие на компанията. Има логика да се съобразим с тяхното мнение. В самият Съвет на директорите имахме различни мнения за размера на дивидента и дискусията ще продължи на общото събрание на акционерите“, остави отворен изхода от ситуацията Огнян Донев, който уточни, че чете форума в Investor.bg и следи мненията много внимателно.

На въпрос на Investor.bg към Огнян Донев, какво ще стане, ако като дивидент бъде разпределена цялата печалба, или около 30 ст. на акция, отговорът бе:

„Веднага осем банки ще почукат на вратата и ще кажат, че са притеснени за психическото здраве на директора. Ще направят изискуеми всички кредити към момента, а не просто ще ни вдигнат лихвите. Притеснението на банките не идва от Софарма, но постоянно се появяват клиенти, които не могат да плащат. Хората в банките по цял ден се заминават с лоши кредити.

Софарма АД е един от трима или четирима корпоративни клиенти, които не са голям риск. Всички банки искат да ни дават пари. Всяка банка обаче има формула по която изчислява, че трябва да сме в определени граници, които ако настъпиш, банката с право ще се притесни.

Нивото на лихвите ни не бих споменал защото ще разваля настроението на по-малките компании, но достъпът на голяма и стабилна компания като нас до финансов ресурс в момента е неограничен. Лихвените нива в момента са като през 2007 г., а в някои случай са по-добри.“

„По-дивидентната акция в групата е Софарма Трейдинг, където Софарма като голям акционер ще настоява за по-голям дивидент“, заяви Донев.

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Софарма Трейдинг АД, обяви, че „това, което сме обявили, не значи че ще се случи, а именно 15 ст. дивидент на акция. Какво ще реши общото събрание на акционерите е друго нещо, но ние ще настояваме за това. Ние можем да си го позволим, при нас инвестиционната стратегия не е толкова голяма".

"Софарма Трейдинг едва в последните 2-3 години започна да се забелязва в инвестиционната общност. От 3-4 година сме номер 1 на дистрибуционния пазар в България. Залагаме на максимална диверсификация на това, което правим и на аптечния и на болниния пазар, включително в оборудване, лекарства, а сега и в сектор консумативи. За някои нашето навлизане в нови ниши не е приятно, но то ще се случи. Ще преминем от класически фармацевтичен дистрибутор, към „health care provider”, включително преддистрибуция и логистика“, сподели той.

На пресконференцията стана ясно, че 2011 г. е преминала под знака на инвестициите в двата нови завода в София и в Сърбия, както и по внедряването на ERP система.

Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
tony1975
преди 11 години
;)))Успех ти желая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
gheorghy_ganchev
преди 11 години
По-нагоре в статията пише, че мафиотът Донев редовно чете форумите на Инвестор, което обяснява много неща...обяснява и наличието на промити подкупни болни мозъци като tony1975, който дори не скрива колко е пристрастен към парите и във всяко от включванията си не пропуска да завърти темата около тях. Донев може да е деградирал тип, но ти, приятелю, си на дъното на еволюционното си развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
silvi_milvii
преди 11 години
Опааа, хиените на Огнян Донев веднага са скочили да го защитават предварително, сакън да не му направят черна магия:) бре, бре интересно в хапчета ли ви плаща или в парици?? Гледам сте редовни под всички негови платени статии, та явно дебнете на ***? Не знам и не ме интересува:) Само недейте когато не знаете, какво да кажете, да започвате да обиждате хората, че имат различно от вашето ПЛАТЕНО мнение:) Октопода на Огнян Донев прави рокади и ротации с цел още повече да пълни гушите на обратната захапка, ама не мисля, че това ще издържи като план. Не знам какво се бият в гърдите, че номер едно дистрибутори, като това тяхното си е чист монопол. Класика - то всички останали дистрибутори отпадат автоматично, заради дългата ръка на Донев, извивайки ръцете на болници и на обикновения данъкоплатец. А за цените на лекарствата няма какво да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
tony1975
преди 11 години
Чичо Оги чу ли!?!? За сумата да ми пишеш на лични ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
eli_georgieva
преди 11 години
Ти си доста редовен по темата за донев и софарма, само че заемаш другата страна. май ти си на хонорар. крадецът вика дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
tony1975
преди 11 години
айде бе къде се загубихте, викам от КТБ да не са ви спрели хонорарите ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
eli_georgieva
преди 11 години
Струва ми се че тук има някаква далавера да се въртят едни и същи пари. Никога не съм имала акции на Софарма и не искам да притежавам на която и да било компания с такова управление като тяхното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 11 години
Тони, и аз така мисля, но леко по-надолу. Мисля, че ще повторят миналогодишния /както при трейда/. Ще видим, интересно ще да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
radiohead
преди 11 години
Донев обаче бързо учи от ментора си Бойко Борисов и това популизма и оправданията "от сто кладенеца вода" за нищо ги няма.Е бива ли първо 60% дивидент,а после ще видим,акционерите ще кажат,банките са притиснени,това повече прилича на гузен ученик,а не на сериозен човек.Резултатите не са добри,нито приходите нито печалбата,цената на акциите падна сериозно,Грамърси се изненсоха скоростно и вместо да се вземат мерки и се говорят общи фрази и оправдания.А като виждаме какво се случва в Гърция и натиска на правителството за цените на лекарствата,нещата никак не са розови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
tony1975
преди 11 години
Мисля че на 10стинки, което е приблизително 5%, може да си стиснем ръцете с чичо Оги. Този процент на дивидента би бил апетитен за големи западни инвеститори, когато махнат тъмните очила и погледнат към балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още