IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларпро холдинг отчита спад на продажбите на продукция с 90%

Компанията излиза на загуба от 800 хил. лв. през първото тримесечие, спрямо печалба от 2,6 млн. лв. преди година

14:00 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Соларпро холдинг отчита спад на продажбите на продукция с 90%

Консолидираните приходи от продажба на продукция на Соларпро холдинг АД намаляват с 90% на годишна база до 466 хил. лв. за първото тримесечие на 2012 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

На 4 май 2012 г. с публикуването на консолидирания годишен отчет за 2011 г., дружеството обяви, че ще преструктурира производствената си дейност у нас, тоест ще пристъпи към асемблиране на вносни панели, а друго производствено направление ще бъде производството на панели и системи за вграждане във фасади и на покриви.

На практика се спира производството на тънкослойно фотоволтаични панели в гр. Силистра, тъй като заради промените в закона за ВЕИ и обявените от ДКЕВР изкупни цени за елетричество от фотоволтаици се очаква преориентиране на инвеститорсия интерес от големи към предимно малки проекти. Тънкослойните фотоволтаични панели са по-подходящи за големи фотоволтаични паркове, затова Соларпро се ориентира към кристалните панели, които са подходящи и за двата типа фотоволтаични централи (малки и големи). Тези кристални панели са с бранда на Соларпро, и са сертифицирани от TUV в Германия, като са произведени в Китай.

Нетните приходи от продажби намаляват с 59,6% на годишна база до 3,87 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г. От тях 3,2 млн. лв. са продажбите на услуги по изграждане на соларни паркове.

Силно влошаване има при финансовия резултат, като отчита консолидирана загуба от 805 хил. лв. за първото тримесечие на 2012 г., спрямо консолидирана печалба от 2,63 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Соларпро отчита и силно увеличаване на пасивите, а именно с 43 млн. лв. за първите 3 месеца на 2012 г. до 96 млн. лв. към 31 март 2012 г. Само задълженията към банки и небанкови финансови институции се увеличават с 29 млн. лв. за тримесечието до 60,4 млн. лв. в края на периода.

Това увеличение се дължи на финансирането на фотоволтаичните паркове с банков капитал, което е сравнително лесно, защото тези проекти са с фиксирана цена на изкупуване на електроенергията за 25-годишен период и банките могат да планират кредита.

Положително е, че паричните средства на дружеството се увеличават с 10,6 млн. лв. за тримесечието до 10,6 млн. лв. към 31 март 2012 г. Увеличение с 11 млн. лв. за тримесечието до 49,5 млн. лв. отчитат търговските и други вземания.

Акциите на Соларпро холдинг АД поевтиняват с 22% за последните 12 месеца до 0,50 лв. за брой и 23 млн. лв. пазарна капитализация. Основен акционер е Алфа финанс холдинг АД.

Свързани компании:

Соларпро холдинг АД(0S8)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още