IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка с И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ /в ликвидация/ носи над 40% годишна доходност

Днес бяха изтъргувани 370 акции при единична цена от 1,35 лв., спрямо ликвидационната от 1,517 лв./акция, която ще бъде получена през октомври

17:56 | 18.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Сделка с И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ /в ликвидация/ носи над 40% годишна доходност

Сделка с И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ /в ликвидация/ ще донесе 12,37% доходност за 4-те месеца до плащането на ликвидационния дял, което представлява 41,9% капитализирана брутна годишна доходност, показват изчисления на Investor.bg.

Днес бяха изтъргувани 370 акции при единична цена от 1,35 лв., спрямо ликвидационната от 1,517 лв./акция, която ще бъде получена около средата на октомври 2012 г.

Вече е одобрен началният ликвидационен баланс, който показва именно 4,55 млн. лв. активи в баланса на И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ, от които 4,54 млн. лв. депозити и 18 хил. лв. вземания от лихви по депозит. При 3 млн. издадени акции това прави ликвидационен дял от 1,517 лв./акция.

Акционерите също така вече са одобрили начина, формата и сроковете за представяне на информация от акционерите, необходима за удържане на окончателен данък върху ликвидационните дялове. Този данък е равен на данъка върху дивидентите (данък при източника) от 5%.

Ако такива документи не бъдат предоставени до 5 октомври 2012 г. (петък), то стойността на придобиването на акциите ще бъде счетена за нула.

Обявата към кредиторите да предявят вземанията си е обявена на 11 април 2012 г. По закон кредиторите имат срок от 6 месеца. Дружеството няма кредитори и в момента просто се изчаква изтичането на тези 6 месеца. Затова според данни на Investor.bg парите ще бъдат преведени на акционерите не по-рано от 11 октомври (четвъртък). Периодът от 5-ти до 11-ти октомври ще бъде използван за обработка на получената от акционерите информация, с цел изчисляване на данъка върху ликвидационните дялове, който е 5%.

Сделка с И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ при цена от 1,35 лв./акция имаше и в петък, като тогава беше за 50 акции в 12:45 ч. (час преди края на търговската сесия), като продадените днес в 9:48 ч. 370 акции престояха в търговската система на БФБ-София над един час преди някой да ги грабне.

Днешната сделка е за общо 499,5 лв., като с разходите за комисионни сумата надхвърля с малко 500 лв. Купувачът ще получи ликвидационен дял от 561,29 лв., като върху печалбата от около 60 лв. ще му бъде удържан 5% данък при източника (ликвидационен дял, дивидент), или общо 3 лв. данъци. Така за него ще останат малко над 50 лв.

Някой би казал, че сделката е смешна, за да става повод за статия. На практика обаче, тя илюстрира, че който търси, намира добра сделка при приемливо ниво на риск и получава около 40% капитализирана нетна доходност на годишна база (точната доходност не може да се изчисли, тъй като не е ясен точният ден на разпределяне на дивидента, както и размерът на комисионната за покупката на ценни книжа, платена от купувача), докато лихвата по депозит на тези 500 лв. би била около 5-6% годишно, доколкото двете инвестиции са сравними.

Остава обаче необяснима покупката на 102 акции от И Ар Джи капитал 1 АДСИЦ, осъществена също в 9:48:34 ч. днес, но при цена от 1,50 лв. за акция. Тоест до ликвидационната цена от 1,517 лв./акция на практика няма печалба, като се калкулират разходите за комисионни, а ако комисионната на конкретния инвеститор е минимум 10 лв./сделка (комисионните варират от минимум 1 до минимум 40 лв./сделка), то тази сделка е губеща за него.

Интересното е, че и двете сделки са с един и същ купувач, тъй като са сключени в една и съща секунда. В момента търсене за акции на И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ има при цена от 1,15 лв./акция (за 700 бр.), а предлагане при 2,35 лв./бр. (за 345 акции).

Именно голямата неликвидност на инвестициите в български акции, дава възможност за сделки с доходност от около 40% на годишна база. Ако днешният инвеститор беше закупил не акции, а беше направил депозит, там при предсрочно погасяване можеше да загуби само лихвата. Освен това депозитът до 100 000 евро е защитен от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а гарант за грешни инвестиции на БФБ-София няма.

Свързани компании:

И Ар Джи Капитал -1 АДСИЦ /в ликвидация/(6EA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Ми да, вярно че донякъде е вярна критиката за търсене на занимание, но все пак и на мен ми беше интересно да я прочета, поне е нещо различно от масовите копи пейст "новини".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
kefala
преди 11 години
Някой си търси занимание!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още