IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Възнамеряваме да ограничим инвестициите си в България

Това ще стане след изграждане на завода в София, коментира изпълнителният директор на Софарма във форума на Investor.bg

13:10 | 10.08.12 г. 26
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

Etihad:
За мен загубата на доверие в Софарма и нейния основен собственик идва не толкова от промяната на решението за раздавания дивидент и неубедителната обосновка за това от г-н Донев, а от различното отношение към акционерите и възнаграждението за мениджмънта.

За мен компания, която променя предварително обявените си намерения за раздаване на дивидент в посока надолу, а не променя и съразмерно допълнителните бонуси за мениджмънта, губи доверието ми. Напълно бих приел промяната в политиката по отношение на дивидента (във време на криза е по добре малко по-консервативно), ако тя е съпроводена с подобна политика и по отношение на бонуси и тантиеми....

О. Донев: Заплахите за бизнеса нарастнаха. На мен също не ми е приятно за по-малкия дивидент. Беше и една от основните теми на годишната среща с инвеститорите. Най-болно е когато знаеш, че грешката си е твоя. Относно премирането - смятам, че намерихме правилната формула за стимулиране на директорите.

Поне първите резултати са в тази посока. Иначе досега ни пишеха и минус при оценяване на корпоративното управление, защото нямаше директна връзка между постигнати резултати и заплащане. И мен ме учуди този факт, но човек се учи цял живот.

О. Донев в отговор на THE TRADER: В търсенето на някой, който да каже нещо лошо за Софарма намериха човек, пенсиониран през 90-те години от Софарма. По негово време се е доказвала себестойност на продукцията, върху която се е прибавяла планова печалба. Затова неговата теза беше в тази посока, поне аз така го схванах. В момента Софарма е някъде по средата в класирането на компаниите от Източна и Средна Европа по различни показатели, без да се различава драстично от другите в бранша. Ако нещо от всичките подмятания беше верно - щяхме да сме нещо наистина изключително. Но чудеса не стават.

Монти: Напускането на Грамърси не е ли напускане на акционери, тези дни в Софарма мина пакет от 600 000 акции, от Доверие обединен холдинг се изтъргуваха 2% на цена около 80 стинки.... За мен е напускане освен ако знаете повече.

О. Донев: Монти, напускането на Грамърси беше дълъг процес. Не е свързано със събития в България. Попитай който и да е брокер. Пакетът от 600 хил. акции в Софарма пък просто си е сменил собственика. Не знам кой продава и кой купува.

Що се отнася до Доверие, то там мисля, че топърва инвеститорите ще наблюдават дали и как се справяме с тежката задача, с която се нагърбихме през 2007 г.

О. Донев в отговор на въпроси от Fortiss:  Не смятам за правилно намаляването на надценките за аптеките с 2%. Има достатъчно доказани начина МЗ и НЗОК да намалят цените на скъпите лекарства. По понятни причини не излагам идеите си в това направление. В момента няма чуваемост. Пазарите извън България винаги са били и ще останат приоритет за Софарма. Тази година особено добре се развива Полша.

precakanoto: Във връзка с написаната статия - "За гардеробите на Софарма" и публкувана тук, какво е истина и какво не е според вас?

О. Донев: Материалът на Пламен Дерменджиев го прочетох още когато излезе. По принцип повечето написано от него е правилно. Мисля че прави и една мисловна аналогия типа "Мултигруп на входа и изхода на Кремиковци". Какво мога да коментирам - той е прав, че винаги трябва да се анализира и преценява. А отговора дали една фирма се източва или не се вижда във времето. Нескромно мога да подчертая, че досега сме инвестирали във фирми, където сме прекратявали "порочните" практики.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Смехотворни и *** плювалници - вземете се поинтересувайте колко пазарен дял има Софарма Трейдинг, преди да говорите за монопол, проучете колко дългове имат към Трейдингът НЗОК и болниците - и се запитайте - защо в България има 20% ДДС върху лекарствата, а във Великобритания (и далеч не само там) - НУЛА ПРОЦЕНТА ??? Опитайте се да направите сметка колко губи групата Софарма - когато пишман-клиентите им бавят плащанията по повече от година?Или според вас дянков трябва да прибира по 20%, а Софарма да работи на загуба, за да могат ГРОБ да си правят евтиният популизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 11 години
Аре сега бегом за хонорара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
valeri_mechev
преди 11 години
Значи мислиш, че той е най-честния бизнесмен в България и прокуратурата само си губи времето да му повдига обвинения? Също така мислиш, че си е купил вестниците без нито една далавера и същото мислиш и за приятелчето относно покупката на Общинска банка? Ти наивен ли си или да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
valeri_mechev
преди 11 години
Когато влезе в затвора наистина няма да има време да управлява Софарма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
anka_yanka
преди 11 години
Хм едно чудесно интервю в което се вижда колко много може да завърти главите г-н Донев на наивните хора. Аз лично ен му вярвам, не вярвам на това, което казва, че САМО с 5% и нещо на пазара, Софарма, нямало как да не бъде обвинена в монопол. За мен тя упражнява пълен монопол за мен, защото заедно със Софарма Трейдинг забелязваме как кръга се затваря и се извиват ръцете на болници и аптеки. Не може на родния пазар да вдигаш цената до безбожие, когато ти излиза по-евтино дори само от това, че нямаш такси, мита и т.н. - всичките ти разходи са много по-минимализирани, а на чуждия да продаваш три пъти по-евтино, когато разходите ти са в пъти повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
drankulka12
преди 11 години
Това по-скоро го тълкувам по следния начин: "Имаме намерение да перем пари и укриваме данъци в още по-големи размери". На всеки е ясно, че Донев прави такива далавери още отпреди повече от 10 години, като никой досега не се е опитал да му потърси сметка за каквото и да е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Jekata
преди 11 години
Кога да му остане време да управлява Фармата? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
За да не ме обвините в тенденциозност и това, че симпатизирам на този човек (не че няма защо, но няма защо и да го харесвам) - Другото, което ми направи силно впечатление е краят на статията и препратката към "Гардеробите на Софарма". Интересен е отговорът на Донев. В този пост той абсолютно си признава, че Софарма се източва (завоелирано а и не до чак толкова :) ), не уточнява с колко и как, казвайки че от дългосрочното представяне на компанията щяло да стане ясно. Поне аз така го тълкувам и си мисля, че е така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Хубаво е, че господин Донев, един от най-богатите мъже в България обръща внимание на простолюдието и се включва в публичен форум. Това поне аз до сега не съм го виждал, не че имам много опит де. Четейки мненията из форума се натъкнах на ето това: http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1498825 - Темата е голяма, но заслужава да се прочете цялата. От нея наистина става ясно, че войната срещу него е целенасочена, медийна и поне обвиненията повдигнати срещу него са наистина безпочвени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
sonka.74
преди 11 години
Кампанията срещу Донев е тенденциозна, просто защото не той е монополиста -на бг пазара доминира Актавис, а Софарма предлага генерици и почти не работи с НЗОК! За никого вече не е тайна, че войната бе започната от медийния олигарх Пеевски, който няма да спре докато не получи в.Труд и в.24 часа! Идат избори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още