IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за приватизация обяви конкурс за оценители на БФБ и ЦД*

Конкурсът е част от приватизационната процедура за двете дружества

16:53 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Агенцията за приватизация обяви конкурс за оценители на БФБ и ЦД*

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви конкурс за оценители на БФБ-София АД и Централен депозитар АД, показва обявление в уеб сайта на агенцията. Решението на АПСК е от 21 септември 2012 г., като обявлението за конкурса ще се публикува в Капитал Daily.

Конкурсът е част от приватизационната процедура на двете дружества в пакет. Министерство на финансите притежава 50,05% от капитала на БФБ-София и 43,7% от капитала на ЦД АД, но заедно с притежаваните от БФБ-София 6,61% в ЦД контролира общо 50,31% от депозитара.

Срокът за закупуване на документация е до 20 дни от публикацията на обявлението, а срокът за участие е до 30 дни от публикуването. Депозитът за участие в конкурса е парична вноска в размер на 10 000 лв. без ДДС

В известна степен и двете дружества са "касички с пари". Паричните средства на Централен депозитар АД са за 5,4 млн. лв. към 31 декември 2012 г., а на БФБ-София - за 7,8 млн. лв. към 30 юни 2012 г., на фона на пазарна капитализация от 16 млн. лв.

Имаше планове подписването на договора за продажба на двата дяла да стане до края на 2011  г. Съгласно приетата стратегия, като купувачи на БФБ-София и Централен депозитар АД се допускат само водещи световни или европейски борсови оператори.

На изискванията отговарят само най-големите световни борси като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group, NASDAQ-OMX и вероятно други, но правителството обяви, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

*Днес БФБ-София обяви, че е предоговорила част от условията по договорите за външните услуги, които ползва, считано от първи януари 2013 година. В резултат от това се очаква разходите за външни услуги за 2013 година да намалеят с около 15%.

*Информацията е актуализирана в 15:10 ч.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още