IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бореалис: Инвестицията ни в Неохим е в съответствие със стратегията ни за ЦИЕ

Изкуствените торове в Европа предлагат атрактивни бизнес възможности с потенциал за растеж, особено в Централна и Източна Европа, коментираха от компанията

10:10 | 28.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бореалис: Инвестицията ни в Неохим е в съответствие със стратегията ни за ЦИЕ

Вчера акциите на Неохим се изстреляха с 25% до 49,30 лв. за брой, след като компанията съобщи чрез БФБ, че обединява усилия със световния лидер в производството и дистрибуцията на торове Бореалис чрез инвестиция от страна на базираната във Виена химическа компания Бореалис и бахрейнската Фърст Енерджи Банк (FEB).

Двете компании са формирали съвместно предприятие у нас под името Феборан АД, което на 21 декември е закупило 20,3% от акциите на Неохим. Основната структура на капитала се запазва, с изключение на факта, че Кериферт вече не притежава акции.

За Неохим тази инвестиция открива нови хоризонти в условията на динамично развиващи се пазари на торове и предоставя възможности по отношение на конкурентоспособността на компанията, се казва в съобщението. Предстоящата съвместна дейност ще даде възможност за продължаване на техологичното обновление на Неохим чрез трансфер на ноу-хау от химически гигант от ранга на Бореалис и BorealisChimie SAS. 

„Тази инвестиция е в съответствие с нашата стратегия за разширяване на бизнеса ни с изкуствени торове и за запазване на първото ни място в Централна и Източна Европа“, казва Марк Гарет, изпълнителен директор на Бореалис. „FEB е финансов съинвеститор със солидна репутация. Това сътрудничество ни позволява още повече да засилим позицията си на растящия български пазар във време, в което Бореалис инвестира в интеграцията на наскоро придобитата GPN SA във Франция, сега преименована на Borealis Chimie SAS.”

“Вярваме, че в Европа изкуствените торове предлагат атрактивни бизнес възможности с потенциал за растеж, особено в Централна и Източна Европа“, обяснява Марку Корвенранта, изпълнителен вицепрезидент базови химикали в Бореалис. „Неохим е добре управлявана компания, специализирана в торовете, с конкурентна производствена база и благоприятна логистична позиция. Бореалис Л.А.Т. ще разпространява част от продуцията чрез своята дистрибуторска мрежа.“

„FEB приветства сътрудничеството си с Бореалис в съвместната инвестиция в Неохим“, казва Мохамед Ганем, главен изпълнителен директор на FEB. “Тази инвестиция разширява инвестиционния ни порфейл, както географски в Европа, така и на един бързо растящ пазар. Освен това тя подсилва нашата стратегия за участие в енергийния сектор и инвестиране в установена нефтохимическа компания в България.“

На фона на оптимизма на инвеститора очакванията от ръководството на Неохим в Димитровград са за повече просперитет, развитие, инвестиции и нови технологини решения за обновления и оптимизация, се казва в съобщението.
Така в разгара на торовия сезон Неохим прави поредна крачка напред, затвърждава своите пазарни позиции и допълнително развива потенциала си на лидер в производството на минерални торове, заявяват от компанията.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
jorkata_pz
преди 10 години
64,50лв за акция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
teodor73
преди 10 години
Каква е единичната цената на акция при закупуването на 20,3% от дяла на Неохим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още