IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрий Гагарин АД е сключило кредитни договори за 4,6 млн. лв.

В същото време е погасен кредит за оборотни средства за 924 хил. лв.

09:20 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Юрий Гагарин АД е сключило кредитни договори за 4,6 млн. лв.

Юрий Гагарин АД е сключило два кредитни договора за общо 4,6 млн. лв., в това число инвестиционен кредит за 1,6 млн. лв. със срок на погасяване до февруари 2019 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Инвестиционният кредит е с 6-месечен гратисен период и равни месечни вноски. Целта на кредита е покупка на нова линия за производство на комбинирани филтърни пръчки Aiger Prime Duo Combiner.

Общата сума на инвестицията възлиза на 920 000 евро и ще бъде финансирана със собствени и заемни средства, съобщи дружеството в края на 2013 г.

Въвеждането в експлоатация е планирано да се осъществи през първото полугодие на 2014 година. Закупуването на линията за производство на комбинирани филтърни пръчки е обосновано от увеличеното търсене на комбинирани филтри за цигари със специфични физико-химични показатели и характеристики и необходимостта от увеличаване на производствения капацитет на оборудването във филтровото направление.

Също така Юрий Гагарин АД е сключило оборотен кредит за 1,5 млн. евро (около 3 млн. лв.) за покриване на текущи нужди за оборотни средства, свързани с основната дейност на дружеството във връзка с нарасналия обем на производството и продажбите и условията за отсрочени плащания на преобладаващия обем на вземанията от клиенти на дружеството. Кредитът е със срок на погасяване от 12 месеца.

Същевременно предсрочно е погасено със собствени средства остатъчното задължение в размер на 472 хил. евро (924 хил. лв.) по кредит за оборотни средства от 2011 г.

За обезпечение на кредитите Юрий Гагарин АД учредява особен залог на дълготрайни материални активи (ДМА) и стоково материални ценности на склад, собственост на дружеството.

Пловдивската компания отчете загуба от 235 хил. лв. за последната четвърт на 2013 г. и така общо за годината печалбата е хиляда лева. Резултатът е въпреки повишението на продажбите с 99% на годишна база до 19,1 млн. лв. за октомври-декември 2013 г. Общо за 2013 г. продажбите са за 80,5 млн. лв. при ръст с 69% на годишна база.

Акциите на Юрий Гагарин АД поскъпват със 100% за последните 12 месеца до 62,999 лв. за брой и 63 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още