IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо публичното предлагане на ЦСКА не успя?

Според анализатори сред причините са високият праг за успех на емисията, надценената акция, недоверието към мениджмънта и липсата на стратегия

08:47 | 21.05.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо публичното предлагане на ЦСКА не успя?

- Очаквате ли втори опит за IPO от страна на ЦСКА?

Цветослав Цачев: Намеренията на клуба са да стане публично дружество с прозрачно управление и участие на феновете в капитала. Това беше многократно заявено по време на предлагането и може да се тълкува като заявка за още един опит.

Явор Спасов: ЦСКА е сред най-популярните търговски марки в България и в нея има сериозна стойност, така че очаквам сериозни опити за осребряването й, включително и чрез капиталовия пазар.

Стефан Силянов: Не очаквам да има втори опит предвид факта, че дори удължаването на първоначалния срок не донесе успех. Има смисъл от ново публично предлагане в случай, че компанията е открила сигурни участници, които да покрият минимума, или да промени стратегията си.

- Ще се отрази ли неуспехът на IPO-то на доверието към пазара?

Цветослав Цачев: Предлагането на ЦСКА и доверието в капиталовия пазар са две различни неща. Опитните инвеститори не разглеждаха дружеството като доходна алтернатива, която да включат в портфейлите си. Фокусът на предлагането не беше насочен към тях, а към феновете. Неуспехът не е свързан с фактори на пазара и няма да повлияе по никакъв начин на фондовата борса.

Явор Спасов: По-скоро успехът щеше да се отрази на доверието. Може би много компании щяха да се замислят за набиране на капитал през борсата, а инвеститорите да преосмислят потенциала на портфейлите си.

Стефан Силянов: Неуспехът на IPO-то няма да се отрази на доверието към пазара, предвид текущото му състояние като цяло, както и заради самата компания като фундамент и перспективи за развитие. За професионалните и запознатите инвеститори състоянието на борсата остава като преди. А за участниците в предлагането с клубна принадлежност, както и други свързани лица, е възможен положителен ефект, а именно - запознаването с инвестиционните посредници, БФБ и други възможности за инвестиции. Негативен ефект е възможен в случай на трудности при възстановяване средствата на включилите се в IPO-то.

Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж: За съжаление, едно толкова масово борсово явление като IPO-то на столичния клуб се провали с всички негативни последици и за борсата като средище в очите на масовата публика.

Свързани компании:

Професионален футболен клуб ЦСКА АД-София(PFC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
bpst
преди 9 години
По-добре Лупи да беше направил една дарителска акция.Повече пари щеше да събере.На феновете и едно удостоверение за дарение им стига.А той - акции измислил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Като четеш коментарите под тая тема, разбираш колко *** и злобни парчета има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Цялата работа с тия "акции" на ЦСКА е за да се му се избръше насрания засъхнал ***, на туй гуй*но томов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Чак сега ми светна Сашко Томов какво беше замислил АМА НЕ СТАНА.Взе ЦСКА без пари, като пое дълговете, Обаче не ги плати. Плати малка част, разсрочи изкара на сергията и сложи една УБАА цена.Е*ати тариката! Вземаш нещо без пари, после го продаваш за 5 Милиона . :)И можеше и да стане ако не беше толова алчно к***ле и беше сложил по-ниска цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Кои сме вие и кои сте ние ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Мошениците са си мошеници, обаче затова вие и за 1000 години не можете да постигнете това, което някой здравомислещ, морален и образован може да направи за 10-20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
SS-23
преди 9 години
Акциите са кухи хартийки (за които няма и гаранция, че ще получиш дивидент) за балъци и наивници ! А Путин е ... умен човек ! :)))Акцията е хартиен изразител на надеждата и жаждата за материализиране на тази надежда!Когато на капиталисте не му достига кеш, той "пуска акции", успоредно с което и реклама ! :)) След което няколко от неговите хора (скрити) започват с рязко купуване на акции (хвърля се захранката) и какво обикновено наблюдаваме след това - шарана започва да кълве на ... кола кука ...дърпайки все по-силно (цената расте) . Рибаря има вече улов, а за шарана - няма откачане ! :)) Хитра, много хитра масонска тактика (грабеж) , при това - законен !! (шарана сам *** куката .... заради лакомия !) :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
Crux
преди 9 години
Не успя, защото комунистите са свикнали само да взимат, но не и да дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Глупости приказваш.Все още в развитите икономики акциите са добър, търсен и предпочитан инструмент за инвестиция у търговия. Даже любимият ти Путин емитира доста такива за различни руски държавни компании и се радва на възможността да го направи. Това че някой акции са "кухи" е съвсем друга тема.Публичното предлагане на ЦСКА не успя защото не може да намери достатъчно хора (и фенове), които да се съгласят да дарят (харижат) определена сума пари за да спасят любимия си клуб.Кой нормален и грамотен човек ще погледне на акциите на ЦСКА като на инвестиция. Тези хитреци просто си търсят някои, които да им подарят известна сума пари за да спасят клуба и понеже повече не останаха "неодрусани сливи" напавиха тази фатка и се надяваха на достатъчен брой фенове, които да похарчат по 500-1000 лв. за любимия клуб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 16
SS-23
преди 9 години
Защо публичното предлагане на ЦСКА не успя?====================Причината е много простичка, и даже не се крие в ЦСКА. И акции на Барселона да се предлагат - баламите ще са много малко !НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА .... ХАРТИИ !! Акцията е инструмент измислен от масоните, за запушване на дупката - разликата между лихва и ръст ! Акцията е изразител на "вярата и надеждата" на инвеститора, че утре ще може да я продаде по-скъпо , а както знаем - няма вече "вярващи" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още