IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Василев: КТБ може да бъде възстановена на минимална цена

Това може да стане само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на пазарната им стойност, която надхвърля 2,5 млрд. евро, смята банкерът

13:25 | 08.10.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цв. Василев: КТБ може да бъде възстановена на минимална цена

КТБ може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация, заявява в личния си блог мажоритарният акционер в поставената под специален надзор от БНБ банка Цветан Василев.

Възстановяването на КТБ може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро, посочва банкерът. Интерес за продажбата на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ и личното си облагодетелстване, казва той.

Според Василев обаче операцията по спасяването на банката е възможна единствено с цената на негови лични загуби, като той визира участието си в КТБ, както и в други компании. Концепцията му се основала точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката, но по тяхната оптимална стойност. 

По думите на банкера цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвяли почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши.  

Според него това поведение съвпада с "тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД", „Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в „добри“ ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ, смята той. 

Същевременно така наречените „лоши“ кредити били предназначени за „доказателствен материал“ за обвинението срещу Василев и колегите му, предполага банкерът.

"Търся най-доброто решение за стъкларската фабрика в Парачин, Сърбия, но в никакъв случай то няма да бъде в ущърб на КТБ", заявява Василев. В края на изявлението си банкерът твърди, че независимо от трудностите проектът в Сърбия ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите ѝ.

Припомняме, че мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев. 

В началото на октомври пък и властите в Лихтенщайн потвърдиха, че водят разследване срещу бизнесмена   по подозрения в пране на пари.

На 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

 Всичко за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
Gocko
преди 9 години
Чичко Мустак имал "ПЛАН'.От рунтавите си мустаци ще извади 2.5 милиарда и ще спасява а какво точно ще спасява, като всичко е продал вече.Нагъл мустакат колхозник и продължава да мели чичето.Чакаме те с интерес пред "Темида" да ни разкажеш за "магическият план".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 15
Rusko
преди 9 години
Какви активи бълнува този! Та нали фирмите, които източваха кредитите са такива само на хартия и нямат никаква собственост, която да гарантира кредитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
Grosss
преди 9 години
Мисля,че е искрен и трябва да му се даде шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
Ентусиаст111
преди 9 години
Да, да. Докато вземаше той беше всичко наред. Сега минимална цена. За кого? Да идва да връща парите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
Mammita
преди 9 години
Много нагло вече ми идва... поредния план на "банкера"-беглец. Нека първо отговори за източените пари и отпуснатите кредити на близки фирми с никаква дейност и персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Мустак, прекали малко. Като може, ДЕЙСТВАЙ! кво само дуднеш?Като Сираков си станал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 15
brumbar14
преди 9 години
Цецо Василев окраде народа! Да се връща да полежи малко зад решетките и да спре да харчи парите на депозантите в съседна Сърбия, че вече почвам сериозно да се нервирам как му плащам луксозното хотелче на тоя бандит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Miraka
преди 9 години
В смисъл, че се говореше за много по-сериозни дупки от 1млрд лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Miraka
преди 9 години
2.5 ама евро. 6.5 млрд са депозитите ама в лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 18
Людени
преди 9 години
Лошо мустаци .... ако ти си оценяваш активите на 2.5 млрд (не се казва надхвърлят 3.2 млрд !) а сумата на депозитите е около 6.5 млрд .... и кеша е свършил още на 20.06 .... се очертава "значителна" дупка !Да не се забравя, че с "тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ" до Април 2014 г. се хранехте от една паница (това е матафора !) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още