IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джалъзов: Няма системен риск за пенсионния сектор въпреки спада на БФБ

Доходността на фондовете от началото на годината е положителна, коментира заместник-председателят на Комисията за финансов надзор

19:20 | 12.03.15 г. 1
Джалъзов: Няма системен риск за пенсионния сектор въпреки спада на БФБ

Не можем да говорим за системен риск за стабилността на българския пенсионен сектор въпреки спада на индексите на Българска фондова борса (БФБ) от началото на годината. Това каза заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов пред депутатите от временната парламентарна комисия за пенсионните фондове.

Отговорът му бе във връзка с питане, отправено от председателя на комисията Корнелия Нинова, което е било провокирано, както самата тя обясни, от медийни публикации от вчера. Според тях спадът на капиталовия пазар у нас се е отразил негативно на пенсионните дружества и тяхната доходност.

Джалъзов категорично отхвърли подобни твърдения, като ги назова „медийни спекулации“. Той потвърди, че няма системен риск за инвестициите в акции на компании от българския капиталов пазар. Като цяло пенсионните дружества са на плюс, подчерта той.

Близо половината от активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) са инвестирани на чуждите капиталови пазари, така че въпреки спада на основни борсови индекси у нас, за периода от 1 януари до 11 март тази година доходността и на универсалните, и на професионалните пенсионни фондове (ППФ), е положителна, подчерта Джалъзов.

Той посочи, че за периода за УПФ тя е била 2,65%, а за ППФ – също над 2%. За подобна доходност спомена и изпълнителният директор на „ДСК-Родина“ Николай Марев по време на участието си в седмичното пазарно предаване „Invest/Or” по ТВ Bulgaria ON AIR.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров попита защо КФН не е реагирала вчера на тези публикации, за да ги опровергае.

Джалъзов отвърна, че от три месеца регулаторът постоянно отговаря на различни медийни публикации и не може да ги опровергава постоянно. По думите му това не е сериозно.

„КФН коментира на базата на официална статистика, иначе всяка седмица трябва нещо да опровергаваме“, добави Ангел Джалъзов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, то на нашата борса доходността винаги е положителна. И тука във форума хората са все 40%+ 60%+ за година. ако че няма къси а всичи акции са 15 - 20 % минус.Някаква интересна теория на хаоса се създава тук, може да се изследва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още