IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Възможността за прехвърляне на пенсионната вноска не е влязла в сила

Съветът по пенсионната реформа към социалното министерство подготвя по-добро законодателно уреждане на този въпрос, каза вицепремиерът

18:38 | 12.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Възможността за прехвърляне на пенсионната вноска не е влязла в сила

Възможността дадено осигурено лице да прави избор къде да отива вноската му за пенсия по втория стълб на пенсионната система – в държавното обществено осигуряване или да остава в универсален пенсионен фонд, както беше предложено от Министерството на финансите (МФ) през декември миналата година с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), не е влязла в сила, защото умишлено не са приети подзаконовите нормативни актове. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на изслушването му във временната парламентарна комисия за пенсионните фондове.

Така той потвърди думите и на финансовия министър Владислав Горанов от миналата седмица, който в същата комисия заяви, че не са произтекли никакви действия след предложението за промяна в КСО.

В момента в Съвета по пенсионната реформа към социалното министерство се подготвя по-добро законодателно уреждане на този въпрос, както и на останалите параметри от цялостната промяна на пенсионната система, каза вицепремиерът.

Калфин посочи, че днес и Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) е разглеждал този въпрос. По думите му до няколко седмици пакетът с предложения за цялостна промяна в пенсионната система, включително и за прехвърляне на вноски в ДОО, ще мине всички законови процедури – обществено обсъждане, дискусии в Националния съвет за тристранно сътрудничество, през Министерски съвет и до Народното събрание.

На въпрос дали действително е налице задържане на вноските за втора пенсия по сметки в Националната агенция за приходите (НАП) на лица, които са започнали трудовия си стаж след 1 януари тази година, Калфин коментира, че ако това е така, не вижда проблем особено ако е избран пенсионен фонд от съответното лице.

Парите, които се трупат, са си на осигуреното лице, но по тях не се трупа доходност, каза вицепремиерът. Той няма обяснение защо НАП не прехвърля вноските към съответния УПФ. По думите на Калфин въпросът следва да бъде зададен на финансовия министър.

Според Калфин трябва да се даде възможност за въвеждане на мултифондове, защото това ще позволи дружествата да предлагат различни пакети с различен риск и доходност, като посочи, че такава стъпка ще изисква и по-висока финансова култура, Калфин заяви, че не вижда проблем за въвеждането им.

Припомняме, че създаването на мултифондове е сред предложенията на Комисията за финансов надзор (КФН) за промяна в системата, както и на самите универсални пенсионни фондове. Калфин посочи, че би подкрепил подобна стъпка.

Вицепремиерът обясни, че ще се върви към това, ако има прехвърляне на вноски за втора пенсия от УПФ, то това да става в Сребърния фонд. Това ще позволи средствата да се съхраняват, тъй като той е част от фискалния резерв.

По думите на Калфин остава в сила и другото предложение на финансовия министър изборът да бъде многократен. Той изрази мнение, че подобно местене на средствата ще бъде свързано с допълнителни разходи, но най-вероятно ще бъде прието заради спокойствието на осигурените лица.

Калфин напомни и че за времето, в което парите са били в Сребърния фонд, по сметките няма как да се трупа доходност. Той обясни, че предложението е те да отиват именно в този фонд, защото ако се наложи да се вадят от там, няма да е необходимо да се товари допълнително държавният бюджет.

Социалният министър посочи, че има логика парите от вноската за втора пенсия да отиват в Сребърния фонд, защото може печалбата от управлението на тези средства да остава там.

Той потвърди и думите на Горанов от миналата седмица, че вноските за втора пенсия, които са натрупани в Сребърния фонд, губят правото на унаследяване, което дават УПФ. Калфин коментира, че това е и един от аргументите в полза на това вноските да се трупат в универсалните фондове, а не да се местят в Сребърния фонд.

Всичко по темата следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
всички професионални фондове са КТБ-та никой няма да вземе пенсия а ако вземе ще е три пъти по малка от обещаната и ще ти посочат десет причини и виновни и оплачи се на арменския попискам да си прехвърля партидата на НОИ повярвах на герб че искат промяна а то било за рекет спрямо частните фондове и като са сиго платили ни ял лук ни мирисал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Ще се замазва гафа на черешаря и почти никакви пари няма да се вадят от ПФ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още