IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат вдигане на минималната лихва по облигациите на Еврохолд до 8%

Идеята е на мажоритарния акционер Старком холдинг АД и е заложена като нова точка към дневния ред на предстоящото общо събрание

09:30 | 07.12.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Предлагат вдигане на минималната лихва по облигациите на Еврохолд до 8%

Старком холдинг АД е вписал в Търговския регистър нова точка към дневния ред на общото събрание на акционерите на Еврохолд България АД за 28 декември 2015 г., като са променени параметрите на планираната емисия облигации с размер до 100 млн. евро, става ясно от документите, достъпни чрез Бюлетин Investor.bg.

Към 30 септември 2015 г.Старком холдинг АД притежава 50,05% от капитала на Еврохолд България АД.

Новата точка ще влезе в дневния ред под номер 3 и предвижда минимален размер на емисията от 40 млн. евро, максимален размер до 100 млн. евро, минимална лихва от 8% и максимална лихва от 13%. В първоначалният вариант (който ще се гласува като точка 1 от дневния ред) се предлагаше минимален размер на емисията от 10 млн. евро и лихви от най-малко 4% и най-много 12%.

В новата точка се предлага обезпечение да е залог на до 67% от капитала на дъщерното Евроинс Иншурънс груп АД, докато в първият вариант се предлагаше залог на до 50% плюс една акция от капитала на ЕИГ.

И при двата варианта облигациите ще се предлагат при условията на частно предлагане, тоест до не повече от 100 лица. Те ще са неконвертируеми, но е предвидена възможност за последваща конвертируемост след датата на издаване на облигационния заем при допълнително договаряне и спазване изискванията на действащото българско законодателство към момента на конвертиране. Планираният срок е между 24 и 60 месеца и в двата варианта.

Средствата, при успех на емисията, се планира да се използват за осъществяване на общи корпоративни цели, включително инвестиции в дъщерни дружества, за подпомагане на текущите дейности на дъщерните дружества, както и за оптимизиране на капиталовата им структура.

Наскоро Еврохолд България АД се похвали, че ще увеличи капитала на румънския си застраховател с 45 млн. евро (част от застрахователния си холдинг Евроинс Иншурънс груп АД).

Впечатляващото е, че пазарната капитализация на Еврохолд България АД е 93,6 млн. лв. или почти 45 млн. евро.

Сега холдингът планира да привлече до 196 млн. лв. (100 млн. евро), което е над два пъти повече от текущата му пазарна капитализация и при годишна лихва от например 8% би било разход за лихви от около 16 млн. лв. годишно.

Еврохолд България АД обяви консолидирана загуба от 8,2 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г. спрямо консолидирана загуба от 1,8 млн. лв. за същия период на 2014 г. Консолидираните продажби нарастват със 71% на годишна база до 651 млн. лв. за януари-септември 2015 г.

Собственият капитал към 30 септември 2015 г. е 180 млн. лв. на консолидирана база, като основният актив е положителната репутация от 190,8 млн. лв., формирана при осъществените придобивания, например на застрахователен бизнес и автомобилни дилъри.

Акциите на холдинга поевтиняват с 26,35% за последните 12 месеца до 0,735 лв. за акция и 93,6 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,0046 лв. за ценна книга.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция от капитала на дружеството.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
fantasy_gt
преди 8 години
"Наскоро Еврохолд България АД се похвали, че е увеличил капитала на румънския си застраховател с 45 млн. евро ..."Опааа, хайде без дезинформация - в линка, който сте поставили се говори, че е взето РЕШЕНИЕ за увеличение на капитал. Според данни от края на ноември, румънската комисия е одобрила плана за капитализация на Евроинс Румъния, който включва общо две увеличения за общо 90 млн. евро в рамките на една година, като първото трябва да се направи до края на настоящия месец. Дали ще го направят предстои да видим, но определено това още не се е случило или поне няма такава официална информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още