IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите инструменти бавно намират място в семейния бюджет на българите

Консерватизмът и липсата на достатъчно добра финансова култура все още пречат на българите да повишат стандарта си на живот

08:14 | 30.09.16 г. 51
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Финансовите консултанти разбиват и друг стереотип – този, че с малки суми не може да се инвестира.

Според Ачев най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от няколко продукта, за да получи едновременно защита на парите си (при депозита), доходност (при инвестицията във фондове) и сигурност срещу неочаквани рискове (при застрахователните продукти).

„Ако имаме малка сума спестявания и искаме да разполагаме с нея след кратък период от време, най-добър вариант си остава депозитът с гаранцията, която дава на капитала. Инвестицията във фондове предоставя възможност за по-висока доходност във времето, а застраховките живот предлагат много добра комбинация и от застрахователен, и от инвестиционен елемент, смята представителят за България на Pioneer Investments.

„И не е нужно при всички случаи да се поема голям риск, за да се получи по-висока доходност. Има нискорискови взаимни фондове, които носят годишен доход от около 3%“, обясни от своя страна консултантът на „Елана“ Николай Павлов.

По думите му отделянето на малки суми всеки месец при инвестирането в по-рискови фондове също има предимство, защото така се неутрализират движенията на финансовите пазари. 

„За тези хора са подходящи спестовните планове, които позволяват с 50 -150 лв. всеки месец за различни периоди също да получат по-високи резултати от лихвените“, съветва специалистът.

„С малки суми може да се инвестира и в акции. Ако някой желае да се възползва от настоящите нива на пазарите на суровини като петрол и злато, може да инвестира и в борсово търгувани фондове, свързани с тези пазари и т.н. Но в рисковите инструменти е по-добре да се инвестира само частта от спестяванията, която не е необходима за „черни дни“, подчерта Павлов.

Общото в мнението на всички експерти е пределно ясно - много е важно всеки да започне да спестява.

„Добре е всеки месец всеки да отделя процент от своя доход, които да бъдат инвестирани дългосрочно. Съветът ми към младите хора е да направят това колкото се може по-рано и да не отлагат това свое решение. Колкото по-дълъг инвестиционен хоризонт имат пред себе си, толкова по-позитивен ефект ще има това върху ръста на финансовото им богатство“, обясни от своя страна портфолио мениджърът на „Карол“.

Според Георгиев инвестициите на равни месечни вноски са практичен начин да направят това, като по този начин минимизират и риска. С течение на времето те ще натрупат значителна сума, като и самите инвестиции ще допринесат за това с генерираната от тях доходност.

От своя страна Явор Ачев подчертава, че макар и малък по мащаби в сравнение с европейския, българският финансов пазар предлага много добри продукти.

„Утвърдени европейски и световни имена в сферата на управлението на активи и застраховането са представени със своите продукти на нашия пазар и офертите им не се различават по такси и комисиони, по доходност и по права на инвеститорите в сравнение с развитите пазари. Остава единствено ние, като общество, да се научим как да ползваме финансовите инструменти“, коментира Ачев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Дори след 10 години да си на същите нива (при пълна незаинтересованост от твоя страна - дали тия, дето си туряха парите в бамките 96-а бяха по-щастливи накрая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Глупости. Погледи коя ще да е графика, ако си забравил колко продължи спадът Осма година - 16 месеца !!! Който е искал да се измъкне на малка загуба, имал е достатъчно време да избяга, освен ако не е бил охъл... говоря за световни пазари - без значение дали си инвестирал самостоятелно или през фонд. Дали който е избягал февруари Осма година и се е върнал обратно на пазара март Девета - и стиска инвестицията до днес (да не говорим да доинвестира) не е доволен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Колкото и да си внимателен, накрая си вътре :( Просто като си е.. м***м***та е като през 2008ма и всичко отива у тиквите и акции и злато и имоти и.... само можеш да стискаш и да се молиш. И верно че ще се върнат цените на нивата ама като минат 10 год ( е сега вече може да се каже че сме на нивата от преди 2008ма) ... Киро на кирия имаше една приказка. След 10 год. си на същите нива, все едно си държал парите в буркана без лихва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Е не го следиш изкъсо :) Алианц, продава пенЦионни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Всички фондове и посредници са в комисионерския бизнес, само ми е чудно импето в кой е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Напълно съм съгласен с теб. То няма такава хазартна игра, от която непрекъснато всички само да губят. Даже от ТОТО-то и от лотарията от време на време все някой печели. Иначе как ще поддържат интереса? Така е и с приватизационните фондове. А що се отнася до останалите "игри" на борсата там е като в покера. Обикновено отначало те оставят да печелиш известно време. Колкото да се зарибиш, че по този начин може да се печели. Но както и ти казваш - рано или късно изгърмяваш. Е, съществува и вариантът да си много внимателен, но тогава и не печелиш много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
Що не искат, ами те 96% от фондовете не могат да достигнат бенчмарка ... ако го караха на performance fee да са умрели от глад.Те са в бизнес на таксите за управление, а не за доходност ... отвори, които искаш фонд от БГ и виж какво правят над 80% изкупуват топ 50 ливкдини фирми на софикса и другото кеш и фиксирана доходност ... та за чии ми е да да си дам парите където не може той самият да управлява и накрая ще купя 15 компании от софикс и ще изкарам по-добро представяне ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Тарикафондовете се изкарват винаги на печалба, защото реално не си обръщат активите в пари, а ги оценяват през борсата. Да ама ако решат да разкешат, ще видиш къде ще отидат. Хеле па на БФБ. Е да кажем, акциите на компания Х се държат от маджото, 4 фонда и 2% дребни акционери. Никой нищо не продава, оборота е близък до 0. Минат 10 акции на 20 лева, и наще смятат имаме 10 000 акции х 20 лева. 200 000 лева. Да ама не. Пусни ги тия 10 000 на борсата да видиш на каква цена ще идеш. Че и цели маркет мейкъри си имат некои да им крепят цените. Като сложиш и играта с периодите ( винаги началото на периодав проспекта е в некое дъно а края - в некой връх) и Импа вика Е НА! ВИЖ колко губите!И аз колко съм кълвал на тия лафове като млад.. че и до днес още се праа на дете и се подбъзиквам с малко злато НО вече си дадох сметка, че всички тия финансови тарикати живеят от такси и измами (полузаконни) а не от борсови спекулации и дивиденти. За това и пишат такива статии и имат такива хубави проспекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Много агресивен подход, личи си че банките (днешните лихвари, най-голямото бедствие за обикновенните хора) са поръчителите, ... т.е.няма безплатен обяд, искаш да четеш безплатно, ето ти за какво ти предлагат банките и политиците, ... т.е. който иска нещо полезно, да чете само избрани форумни мнения, интернета и срещите на живо с близки и приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Като цяло си прав за резултатите, но не си прав за механизмите. Масовата приватизация с боновите книжки си беше ограбване да, но имаше и един два фонда, които реализираха печалба. Стара Планина в момента направо са си син чип. Що се отнася до волатилността.. от нея може да се печели, може и да се губи, въпросът е в това, че става дума за еднократно действие. Когато си на борсата с някакъв капитал обаче, като продадеш на печалба, какво правиш с парите? Ами влизаш в друга позиция,с повече риск или .. абе общо взето пак обръщаш печалбата в нещо и този път губиш. И така докато накрая не настъпи някой срив да занулиш и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още