IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите инструменти бавно намират място в семейния бюджет на българите

Консерватизмът и липсата на достатъчно добра финансова култура все още пречат на българите да повишат стандарта си на живот

08:14 | 30.09.16 г. 51
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Финансовите консултанти разбиват и друг стереотип – този, че с малки суми не може да се инвестира.

Според Ачев най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от няколко продукта, за да получи едновременно защита на парите си (при депозита), доходност (при инвестицията във фондове) и сигурност срещу неочаквани рискове (при застрахователните продукти).

„Ако имаме малка сума спестявания и искаме да разполагаме с нея след кратък период от време, най-добър вариант си остава депозитът с гаранцията, която дава на капитала. Инвестицията във фондове предоставя възможност за по-висока доходност във времето, а застраховките живот предлагат много добра комбинация и от застрахователен, и от инвестиционен елемент, смята представителят за България на Pioneer Investments.

„И не е нужно при всички случаи да се поема голям риск, за да се получи по-висока доходност. Има нискорискови взаимни фондове, които носят годишен доход от около 3%“, обясни от своя страна консултантът на „Елана“ Николай Павлов.

По думите му отделянето на малки суми всеки месец при инвестирането в по-рискови фондове също има предимство, защото така се неутрализират движенията на финансовите пазари. 

„За тези хора са подходящи спестовните планове, които позволяват с 50 -150 лв. всеки месец за различни периоди също да получат по-високи резултати от лихвените“, съветва специалистът.

„С малки суми може да се инвестира и в акции. Ако някой желае да се възползва от настоящите нива на пазарите на суровини като петрол и злато, може да инвестира и в борсово търгувани фондове, свързани с тези пазари и т.н. Но в рисковите инструменти е по-добре да се инвестира само частта от спестяванията, която не е необходима за „черни дни“, подчерта Павлов.

Общото в мнението на всички експерти е пределно ясно - много е важно всеки да започне да спестява.

„Добре е всеки месец всеки да отделя процент от своя доход, които да бъдат инвестирани дългосрочно. Съветът ми към младите хора е да направят това колкото се може по-рано и да не отлагат това свое решение. Колкото по-дълъг инвестиционен хоризонт имат пред себе си, толкова по-позитивен ефект ще има това върху ръста на финансовото им богатство“, обясни от своя страна портфолио мениджърът на „Карол“.

Според Георгиев инвестициите на равни месечни вноски са практичен начин да направят това, като по този начин минимизират и риска. С течение на времето те ще натрупат значителна сума, като и самите инвестиции ще допринесат за това с генерираната от тях доходност.

От своя страна Явор Ачев подчертава, че макар и малък по мащаби в сравнение с европейския, българският финансов пазар предлага много добри продукти.

„Утвърдени европейски и световни имена в сферата на управлението на активи и застраховането са представени със своите продукти на нашия пазар и офертите им не се различават по такси и комисиони, по доходност и по права на инвеститорите в сравнение с развитите пазари. Остава единствено ние, като общество, да се научим как да ползваме финансовите инструменти“, коментира Ачев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Ами кат секи си знае, не давай акъл. Аз лично дълбоко се съмнявам в твоята доходност, само не мога да си изясня дали нарочно шменти-капелиш за да си продаваш инструментите или си от онези, дето като загубят, продават на МАЛКА загуба, после вкарват кеша в нещо друго и ресетват брояча, без да смятат инфлацията, комисионните и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Ми ето - смятай си ти - неохъле. :))) И аз съм мислил това - защото Седма година есента имах щурата идея да продам всичкото акции, да си купя златни монети, за да си ги ровя като Скруч. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Атерки и Жабоци - да, но не и Комерцбамк, за която ми говореше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Впрочем всеки си знае що да прави - всеки си носи тимберицата върху туловището и: ако е юридически дееспособен, трябва да си взема решенията. Ако е занашата борса - често дори се радвам, че 99% от хората са финансово неграмотни, защото иначе акциите, дето ги купувам по 5.5 кинта (например) щяха да струват 18 кинта. Не съм спекулантине - 6% доходност от дивиденти ми стига. Който се кефи на 0.05% лихва на година от бамка ДСК, , това си е лично негово извращение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Аааа, айде айде, атерки и жабоци . .пък сега никога не съм бил фен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Хахахаа, почна се, който е искал да се измъкне, имал е време... точно такива сте.Я извади са един тефтер и сметни ако бях вкарал 100 000 в акции на Ейпъл през 2006та и ги бях продал през 2008ма (щото не съм охъл) и веднага си бях купил злато, което да бях продал на 1ви юни 2011та на 1870 (щото съм ИМП а не съм охъл) и после парите ако ги бях вкарал на преференциален в КТБ със 7,5% лихва, ама ги бях изтеглил точно преди да фалира и бях ги вкарал пак в акции на Ейпъл, сега колко пари щях да имам, а охле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Бойко - искаш ли да те запозная с един човек, който преди 4-5 години направи "инвестицията на животът си" в къща на няколко десетки метра от Лъвов мост? Живеем в държава, в която всеки *** може да ти заграби имота (засега основно земя, но в бъдеще като нищо и дом) и НИКОЙ не може да го прогони, за да не му наруши "правата" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Никога не съм бил фен на Комерцът. НИ не е по-сигурен от диверсифицирана и добре управлявана инвестиция на финансовите пазари по безброй причини. Обясних и по-долу защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Прав си. Но между другото поговорката не е Киро на кирия, а е Де Илия - на кярия. И се отнася точно за тоя тип дейности, когато след дълги машинации и многоходови комбинации в края на краищата се оказваш на 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Нобелов - масовата приматизация някои се набутаха, някои спечелиха добре, а трути - най-шокиращите - са спечелили, но не знаят за това !!! Който си даде парите на фонд - повечето случаи се прецака.Който сам си избра секси компании и инвестира директно в тях - често добре изкярил.Дали тия, дето при масовата са инвестирали в акции на М+С например са за окайване?Попадал съм на хора, които от масовата са си купили секси акции, поскъпнали впоследствие да 1 Б и нагоре, даващи дивиденти, но хората не знаят, защото не се интересуват... иначе ако имаха 1 Б в бамка, щяха да и треперят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още