IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Чайкафарма“ ще строи трети завод край София

Компанията иска да купи имот в Казичене, за да разшири базата си, защото производственият и капацитет е почти запълнен

17:10 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Чайкафарма Висококачествените лекарства АД</em></p>

Снимка: Чайкафарма Висококачествените лекарства АД

„Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД ще строи трети завод в с. Казичене край София. Това става ясно от документи, публикувани в Търговския регистър, във връзка с предстоящото общо събрание на акционерите на компанията.

Покупката на имота, върху който ще се изгражда предприятието, е една от точките, които акционерите ще обсъждат на общото събрание. То е насрочено за 22 юни т.г., вижда се от обявлението, публикувано чрез БФБ-София.

Цената на парцела и прилежащите към него сгради е 14,849 млн. лева и е определена от независим оценител, като оценката е подготвена и е в сила от средата на 2018 г. Продавач е „Търговска Лига Глобален Аптечен Център“ АД.

Инвестицията се планира да бъде завършена към края на 2022 г., а мощностите й да бъдат почти напълно запълнени към 2026 г. при благоприятна икономическа обстановка. Предприятието се планира да увеличи производствения капацитет на компанията с допълнителни 500 млн. таблетки годишно от около 450 млн. в момента и да осигури допълнителни помещения за съхранение на продукцията.

Сделката ще доведе до обезпечаване и на планираните продажби на компанията, в противен случай, заради липсата на капацитет, има риск те да не се реализират, става ясно още от документите.

Дружеството работи на предела си

Компанията в момента има два завода – един във Варна и един в Пловдив. И двете предприятия работят на почти максимален капацитет и произвеждат почти 160 лекарствени продукта, става ясно от мотивирания доклад за бъдещата сделка, приложен в документацията.

„Чайкафарма“ развива нови партньорства и има намерение да навлезе и на нови пазари. „Бъдещите планове на дружеството включват засилване на акцента върху чуждите пазари и навлизане в редица европейски (и не само) страни“, посочва се в доклада.

„Предвид силното търсене в България и от чужбина на лекарствените продукти на дружеството, както и бъдещите планове за развитие, „Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД има нужда от увеличение на производствените си капацитети чрез нов, трети завод, понеже няма техническа възможност за увеличаване на капацитета във вече съществуващите бази след неколкократни такива разширения“, пише още в документа.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

В момента „Чайкафарма“ има сключени договори за дългосрочно партньорство за продажба на лекарства с фирми от Чехия, Словакия, Германия, Косово и Йемен. Водят се и преговори в напреднала фаза с други фирми от ЕС. До края на годината се очаква да бъдат сключени още няколко дългосрочни договора, но компанията не уточнява с кои фирми и за кои държави.

„Чайкафарма“ се затруднява да представи и конкретни прогнози за продажбите заради динамиката при цените на генериците и референтното ценообразуване в повечето страни.

Параметри на имота

Теренът е с площ почти 51 хил. кв.м и е предназначен за складова база. Върху него в момента има изградени 9 сгради – производствени, складови и обслужващи постройки.

„Чайкафарма“ подчертава, че локацията на имота – в Казичене, край София, е подходяща заради добрата транспортна достъпност, близостта до централата на дружеството, наличието на квалифицирани кадри за работа в завода, удобство за логистиката, достъп до комунални услуги, готово застрояване и възможност за допълнително развитие.

Компанията

„Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД е основана през 1999 г. от юриста Тихомир Каменов и биотехнолога Тони Веков. През 2000 г. е изграден и започва да функционира първият завод на компанията. През 2005 г. е открит вторият завод на дружеството.

Към края на 2019 г. средносписъчният брой на служителите на компанията е 146 души, от които 88 са с висше образование.

За миналата година приходите от продажби на дружеството се понижават с 8,5% до 34,78 млн. лева, а нетната печалба се свива със 74,59% до 2,849 млн. лева. Основните приходи на компанията идват от продажбата на таблетки.

Цената на 1 брой акция на „Чайкафарма“ е 11,8 лева – това е и достигнатият на 14 април 52-седмичен връх. Почти година по-рано – в началото на май 2019 г., е отчетена най-ниска цена от 9,2 лева. Пазарната капитализация на дружеството е 851,96 млн. лева.

Свързани компании:

Чайкафарма висококачествените лекарства АД(THQM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още