IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ подава ръка на 20 иновативни български компании

Целта на програмата е да отличи перспективни български компании и да им даде видимост пред потенциални инвеститори

14:28 | 03.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БФБ - София</em></p>

Снимка: БФБ - София

Кои са новите „бели лястовици“ на БФБ

В хода на подбора за включване в програмата beamUp lab са оценявани над 1500 компании на база на модел за оценка на тези предприятия. Той стъпва на три основни критерия – продуктовата гама и услугите на компаниите, пазарния дял и мениджърския екип или собствениците на компанията.

Вследствие на тази селекция са избрани първите 20 такива компании за тази година, с които тепърва предстои да се запознаем. Догодина ще бъдат избрани други 20 компании, които си заслужава да бъдат показани на публиката. Една част от тях са малки и средни предприятия с активи в размер на 10 млн. лв. през последните 3 години. Те са реализирали средно 40% ръст на приходите през последните три години.

Останалите са стартъпи с 2 млн. лв. средно ниво на приходи за последните 3 години. Тук акцент има технологичният сектор. При тези компании средният ръст на приходите е над 90% на три години назад, като някои от тях отчитат и по 500% ръст.

„Щастливи сме, че те приеха с голям ентусиазъм да участват в тази програма. Очаквахме една част от тях да реагират негативно, защото голяма част от бизнеса в България се дърпа при намесата на институциите. Останахме много приятно изненадани от ентусиазма, с който дружествата приеха да участват в тази програма“, каза изпълнителният директор на БФБ.

Предстоят четири стратегически срещи. На всяка среща 5 компании ще направят своето представяне, така както биха се представили пред инвеститори с цел да се видят малко повече детайли за техните бизнес модели и планове за развитие в бъдещето.

Първата среща е планирана още в края на ноември. „Ще минем през фазите на развитие на компанията от нейния старт до готовност за IPO. Ще дискутираме различните възможности от страна на партньорите и от страна на компаниите, ще вземем обратната връзка от тях - да ни критикуват, да дадат идеи, да кажат как си представят нещата. Надявам се заедно да стигнем до по-добри решения, до нещо, което наистина да работи в нашата държава за стимулиране на българския бизнес“, категоричен беше Моравенов.

Като ръководител на борса в условия на пандемия и големи турбуленции на пазарите в световен мащаб, той беше категоричен, че не иска и няма намерение да се поддава на страха. "Винаги е хубаво да изпитваш страх, защото той има оздравителни функции, но това е здравословният страх. На панически страх нямаме никакво намерение да се подлагаме. Всяка една криза, въпреки всички злини, които причинява, води до някакви нови възможности. Трябва да ги пречупим от гледна точка на бизнеса, трябва да търсим нови варианти и да излезем по-силни от тази криза“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
GG-BG
преди 3 години
Батя, вероятно смятат придобиването на правата = 0 лв.! Т.е. от цената на записване 3 лв. и настоящата пазарна цена от 5 лв.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 3 години
"При Алтерко цифрите са още по-впечатляващи - само за месец акционерите в тази компания са достигнали 67% доходност"Как точно се стига до тази цифра..? Аз го изкарвам около 40-42%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още