IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Алтерко" планира да изкупи до 80 хил. собствени акции до края на годината

Акционерите ще гласуват съветът на директорите на дружеството да се увеличи до 5-ма души и да взема решения за компанията със съгласието на половината членове

11:14 | 26.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Алтерко АД</em></p>

Снимка: Алтерко АД

„Алтерко“ планира да изкупи до 80 хил. собствени акции до края на тази година.

Това става ясно от покана за общо събрание на акционерите, публикувана на сайта x3news.com.

Акционерите ще се съберат на 8 април тази година.

Цената за изкупуване ще е в диапазона 15-30 лева.

В последната година цената на акциите на дружеството нараства малко над два пъти. Сделки на 25 февруари са се сключвали при нива от 18 до 18,6 лева на акция.

„Алтерко“ ще увеличи и броя на членовете на своя съвет на директорите от трима на петима души.

Предлага се в ръководния орган да влязат Волфганг Кирш и Грегор Бийлер с мандат до 5 януари 2026 г., когато изтича мандатът и на настоящите трима членове на съвета на директорите на дружеството (Светлин Тодоров, Димитър Димитров, Николай Мартинов).

Друго предложение, което акционерите ще обсъдят, е брутното месечно възнаграждение на изпълнителен член на съвета на директорите на компанията да възлиза на 25 хил. евро (48 895,75 лева).

Неизпълнителните членове на съвета на директорите се предлага да получават по 10 хил. евро месечно бруто (19 558,3 лева) и допълнително възнаграждение при участие в редовно заседание на съвета на директорите до 2 хил. евро месечно (3 911,66 лева).

Гаранцията за управление на всеки от новоизбраните членове на съвета на директорите на дружеството ще е в размер на трикратното брутно месечно възнаграждение.

Предлага се още от устава на дружеството да отпадне изискването съветът на директорите да одобри с две трети мнозинство решение за обратно изкупуване на акции. За всички останали решения – например за приемането на различни правила, решения за придобиване на дружества и др., ще се иска съгласието на половината от членовете на съвета на директорите, а не единодушие, както е заложено в сега действащия устав.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още