IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на "Синергон холдинг" се увеличава

"Синергон имоти" става солидарен длъжник на "Топливо газ", а целият холдинг е със 7,4 млн. лв. загуба за 2021 г.

10:22 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Централата на бензиностанциите SNG. Снимка: sng.bg</em></p>

Централата на бензиностанциите SNG. Снимка: sng.bg

Консолидираната Загуба на „Синергон холдинг“ АД се увеличава до 7,4 млн. лв. за 2021 г. спрямо 5,3 млн. лв. за 2020 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

В същото време продължава преплитането на връзките между дружествата в холдинга, като „Синергон имоти“ ООД е заложило свои имоти в софийския район Кремиковци, местност Герена, по договор за овърдрафт и банкови гаранции от „Банка ДСК“ АД към „Топливо газ“ ЕООД за 18 млн. лв.

Така на практика ако „Топливо газ“ ЕООД работи на загуба, застрашава и „Синергон имоти“, с което и целия холдинг.

Загубата от 7,4 млн. лв. до голяма степен се дължи на обезценката на активи за 3 млн. лв. през 2021 г. Разходите за амортизации са 9,3 млн. лв., което не е паричен поток, но трябва да се реинвестира в материалната база.

Печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) е 6,77 млн. лв. поради големите амортизации и обезценки (които също не са паричен поток).

Но като цяло „Синергон холдинг“ АД работи на загуба и основните му дъщерни дружества „Топливо“ АД, „Синергон петролеум“ (бензиностанции SNG) и „Топливо газ“ ЕООД срещат силна конкуренция от международни вериги бензиностанции и от вериги и отделни търговци на строителни и отоплителни материали.

„Топливо“ АД обяви нетна консолидирана загуба от 1,6 млн. лв. за 2021 г. след обезценки за 4,08 млн. лв. и амортизации за 4,2 млн. лв.

Проблемът пред холдинга са работата в силно конкурентна среда и загубите, а силата му е в имотите, които има чрез базите на „Топливо“ АД и чрез терените на „Шамот“ АД . гр. Елин Пелин, част от които бяха продадени за логистични бази.

Консолидираният собствен капитал на „Синергон холдинг“ АД е 228,7 млн. лв. към 31 декември 2021 г. Само терените и инвестиционните имоти в баланса са за 141 млн. лв.

В същото време пазарната капитализация на „Синергон холдинг“ АД е 13,7 млн. лв. при спад със 7,45% в последните 12 месеца. Последната цена на акция е 0,745 лв.

Дружеството не е разпределяло дивидент от 2007 г. Тогава „Синергон холдинг“ пласира 4,2 млн. нови акции при емисионна цена от 7 лв. и привлече 29 млн. лв. Сега пазарната му капитализация е наполовина.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в капитала на „Синергон холдинг“ АД и „Топливо“ АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още