IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчети на публични дружества сочат завръщане на търговията към формата до 2008 г.

Данните на "Софарма трейдинг", "Топливо", "Агрия груп холдинг" и "БГ Агро" индикират, че отново се печели от поскъпващите складови наличности

10:18 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Отчети на публични търговски компании показват, че търговията се завърна във формата до 2008 г., когато инфлацията беше налице и се печелеше от поскъпването на наличните складови наличности. След 2008 г. последваха почти 14 години на дефлация, в които складът си остана необходим логистично, но стоките в него не поскъпваха. Така складът се превърна в необходимо бреме - за да продаваш, трябва да имаш наличности, но плащаш амортизация, наем и охрана на склада, а конкуренцията свиваше маржовете.

През 2021 г. и 2022 г. обаче ситуацията рязко се промени. Инфлацията се завърна с темп около 10%, а при много стоки като торовете поскъпването е в пъти. При складови наличности за 100 млн. лв. при поскъпване с 20% печалбата е 20 млн. лв. 

За първото тримесечие на 2022 г. редица търговски дружества, чиито книжа се търгуват на „Българска фондова борса“ АД, обявиха силен ръст на печалбите си.

Данните на „Софарма трейдинг“ АД показват консолидирана печалба от 9,98 млн. лв. за януари-март 2022 г. спрямо 4,6 млн. лв. за същия период на 2021 г. Увеличението е със 117%. Складът, под формата на стоки, към 31 март 2022 г. е за 182 млн. лв.

Търговецът и производител на земеделска продукция „Агрия груп холдинг“ АД отчете 22,3 млн. лв. консолидирана печалба за първото тримесечие на 2022 г. спрямо 7,6 млн. лв. за същия период на 2021 г. Увеличението е със 194%. Складът под формата на материали, стоки и продукция е за 124 млн. лв. към 31 март 2022 г. Компанията също търгува с торове, препарати за растителна защита и семена и държи такива на склад. Дружеството също така изкупува, съхранява и изнася зърно, при което има времеви лаг - купува се обикновено след жътвата, съхранява се в силози и се изнася през пристанищата по график, начертан за месеци напред. 

„БГ Агро“ АД има същия бизнес модел като „Агрия груп холдинг“. Дружеството утроява печалбата си до 8,4 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г.

„Топливо“ АД пък излезе на консолидирана печалба за първото тримесечие на 2022 г., след като преди това беше на загуба. Компанията има склад с отоплителни и строителни материали.

Ситуацията с инфлацията благоприятства и производителите, които са се запасили с материали. Реално бизнесът се върна в релсите на проинфлационните години до 2008 г., след като дефлационното десетилетие остана в историята. Затова и бизнес моделите сега трябва да са коренно различни от тези в последните години.

Свързани компании:

БГ Агро АД(BGAG)

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още