IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да запази основния лихвен процент от 17% поне до юни

Проучване на Bloomberg сред икономисти показва, че централната банка вероятно няма да промени паричната си политика поне до средата на годината

16:00 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия най-вероятно ще остави основния си лихвен процент непроменен тази седмица. Малко вероятно е и да намали извънредно високото ниво преди юни, тъй като стабилизирането на рублата и укротяването на инфлацията са по-важни от задаващата се рецесия, показват две проучвания сред икономисти, пише Bloomberg.

Първото намаляване за тази година най-вероятно ще е юни или юли, твърди мнозинството от участвалите в проучване на Bloomberg сред 23 икономисти. Централната банка на Русия (РЦБ) ще действа щом инфлацията достигне 11,2% или по-малко е средната оценка от 18 прогнози. Всички без един анализатор прогнозират, че РЦБ ще запази основния лихвен процент на 17% при срещата си в петък.

Централната банка за последен път намали основния лихвен процент през декември 2011 г. Тя подминава предупрежденията от политици и бизнес лидери, включително милиардера Олег Дерипаска, че икономическата дейност ще спре, след като миналия месец банката повиши основния лихвен процент от 10,5%, което бе най-голямото увеличение от 1998 г. Към дилемата се прибавя и заплахата от по-строги санкции от САЩ и Европейския съюз заради намесата на Москва в Украйна и цените на петрола, които наближават най-ниските си нива от 2009 г.

„Има шанс основният лихвен процент да бъде намален през първата половина на годината, тъй като той унищожава икономиката“, заяви Олга Стерина, анализатор в московската компания UralSib Capital. Дори и при това положение „сегашният профил на инфлацията подсказва, че основният лихвен процент няма да бъде променен през първите шест месеца, тъй като инфлацията ще продължи да нараства“.

Потребителските цени са се повишили с 11,4% спрямо година по-рано през декември, което е най-високото ниво за повече от пет години. Те може да достигнат връх от между 15% и 17% през март или април, твърди заместник-министърът на икономиката Алексей Ведев.

Икономиката на най-големия енергиен износител в света може да се свие с 4% през 2015 г. и да се повиши с 0,5% през 2016 г., показва изследването на Bloomberg сред икономистите.

Рублата загуби 12% спрямо долара през 2015 г. Това я прави третата най-зле представяща се валута от повече от 170 валути, които Bloomberg следи. През 2014 г. тя отписа 46% от стойността си. В четвъртък тя загуби 1,97% и достигна 69,141 рубли за долар към 15:30 часа българско време.

„Монетарната политика в следващата година ще бъде по-фокусирана върху възстановяването на доверието в банковата система и рублата“, заяви Пер Хамарлунд, главен страгет за развиващите се пазари в SEB. “Борбата с инфлацията ще е на второ място“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още