IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перла на Лиз Тейлър бе продадена за рекордните 11,8 млн. долара

Търгът за вещи на легендарната актриса счупи редица рекорди, част от приходите ще бъдат дарени на създадения от нея фонд за борба срещу СПИН

10:30 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	La Peregrina&nbsp;стана най-скъпата перла, продавана на търг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

La Peregrina стана най-скъпата перла, продавана на търг. Снимка: Ройтерс

50,6-каратовата легендарна перла, принадлежала на американската актриса Елизабет Тейлър, бе продадена в Ню Йолк на търг от аукционна къща Christie's за 11,8 млн. долара. Така тя стана най-скъпата перла, продавана на търг, предаде Bloomberg.

"Странстваща перла", или La Peregrina, e oгромна перла в крушовидна форма. Предполага се, че е била извадена в Панамския залив в средата на 16-и век от чернокож роб, който заради  бил освободен. Перлата е била част от съкровищата на испанската корона и е принадлежала на осем испански крале в периода между 1582 и 1808 г. Била е носена от няколко кралици, присъства и в няколко картини на художника Диего Веласкес. 

Първоначалната оценка за перлата беше между 2 и 3 млн. долара.

Елизабет Тейлър се е омъжвала осем пъти, включително и за колегата си от „Клеопатра“ Ричард Бъртън. Той купил перлата на търг през 1969 г. за 37 000 долара в Parke Bernet Galleries (която по-късно става част от Sotheby’s) и я подарил на съпругата си за празника на Свети Валентин.

Трескаво се наддаваше и за диаманти, смарагди, сапфири, рубини и перли, принадлежали на Тейлър. Бижутата на звездата се превърнаха в най-скъпо продадената частна колекция в практиката на Christie's - с общ сбор 115,9 млн. долара.

Златното колие с рубин "Тадж Махал", подарено на Лиз Тейлър от Бъртън за нейния 40-и рожден ден, успя да счупи рекорда за цена на индийско бижу, след като беше продадено за 8,8 млн. долара.

Същата цена беше предложена и за най-известния пръстен на актрисата - диамант от 33,19 карата, подарък от Бъртън - който тя е носела винаги. Цената е световен рекорд за безцветен диамант. За гривна от платина, подарена на Тейлър от Майкъл Джексън, бяха платени 194 500 долара.

Търговете с вещи на актрисата продължават и днес. От аукционната къща се надяваха да съберат не по-малко от 50 млн. долара, като част от тях бъдат предоставени на създадения от Тейлър фонд за борба със СПИН, но приходите вече са много по-големи.

Вижте снимки от търга в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още