IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давид на Микеланджело в центъра на битка за собственост

Кметството във Флоренция подхвана битка в съда с италианското Министерство на културата за собствеността върху мраморната статуя

17:15 | 16.08.10 г.
Давид на Микеланджело предизвика сериозни спорове за това в кой музей трябва да бъде съхраняван.
Давид на Микеланджело предизвика сериозни спорове за това в кой музей трябва да бъде съхраняван.

Флоренция се изправя срещу Италия в битка за културното наследство на града – такива гръмки заглавия се забелязват по форумите и медиите на Ботуша. Спорът е за статуята на Микеланджело. Мраморният Давид може да се окаже ябълката на раздора, тъй като с него са се захванали адвокатите на министерството на културата на Италия и кметството на Флоренция. Дилемата на кого принадлежи всъщност статуята, която е на повече от пет столетия, се решава в съда.

Адвокати от италианското Министерство на културата извадиха документи, датиращи от векове, за да докажат, че мраморната статуя, която носи повече от 8 млн. паунда от 1,5-те милиона посетители, които се стичат годишно, за да видят шедьовъра на изкуството, всъщност принадлежи на държавата, не на града Флоренция.

Властите на тосканския град Флоренция обаче, където статуята на Давид е голяма атракция в галерията на Академията, настояват, че делото на Микеланджело е тяхна собственост и им принадлежи.

Маурицио Рауджей и Луиджи Андронио, адвокати от министерството на Сандро Бонди, министър на културата на Италия, казват, че историята е на тяхна страна.

Позовавайки се на множеството независими градове-държави на територията на италианския полуостров до обединяването на страната през 1861г., адвокатите обясняват, че градският съвет на Флоренция, който е бил създаден, когато градът е бил част от Великото херцогство Тоскана, не може да се счита за „потомък“ на флорентинската република, която е съществувала по времето, когато Микеланджело е изваял статуята си.

Ренесансовият майстор е получил 400 флоринта за работата си върху статуята, която била завършена през 1504г. 5-метровият шедьовър изобразява героя, който убил гиганта Голиат с един единствен камък.

В адвокатска бележка, написана от името на кметството на Флоренция, се заключава, че: "Не може да има съмнение, тъй като нито един от тези държави и републики не съществува днес, че статуята на Давид е наследство на италианската държава."

Според Матео Ренци, лявоцентристкият кмет на Флоренция, има документи за доказването на факта, че статуята е била част от града."Аз съм повече от щастлив да се срещна с министър Бонди и да обсъдим случая, за да бъде избегната тази дребна детинска разправия и да се стигне до някакво споразумение. Но ние сме готови ако трябва да се бием, за да покажем, че Давид е наш“, категоричен е Ренци
пред Telegraph.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още