IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работни места от бъдещето

Онлайн игрите и краудсорсингът предлагат нови възможности на хората в по-бедните страни

13:59 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Работни места от бъдещето

34-годишният Дейвид живее на източното крайбрежие на Съединените щати и е голям фен на видео играта World of Warcraft. Заради голямата си натовареност на работа обаче не му остава достатъчно време, за да напредва. Затова, вместо да гледа как приятелите му го изпреварват в играта, той се свързва с китайска компания, която продава на дребно различни услуги, свързани с видео игри.

Тя му продава от електронната валута в World of Warcraft, чрез която той може да купува магически отвари и други неща, които увеличават силата му като играч. Златото е купено на свой ред от интернет-кафене в китайски град, който наема млади професионални геймъри да играят World of Warcraft по 60 часа на седмица, за да спечелят онлайн валута, пише The Economist.

Това е само един пример за 100-те хиляди работни места онлайн, които сега предоставят приходи на хората в страни като Китай и Индия, според ново проучване на Световната банка. Други възможности за платен труд за всеки, който има компютър, интернет връзка и много свободно време, включват: подреждане на продукти в каталога на онлайн магазини; въвеждане на ръкописни документи в електронен формат или регистриране като фалшиви фенове на страницата на дадена потребителска марка във Facebook, или някоя друга социална мрежа, за да се увеличи по този начин популярността на марката при резултатите от търсене.

Според изследване на Световната банка само различните услуги, свързани с видео игри, като например валутата в World of Warcraft, която се продава на заможни, заети чужденци, е пазар на стойност 3 млрд. долара през 2009 г. За сравнение, проучването отбелязва, че всички производители на кафе в развиващите се икономики са получили само 5,5 млрд. долара за своя труд през същата година.

Друг нарастващ източник на работа в интернет е краудсорсингът, при който дадена работа се възлага на голям брой хора срещу минимални разходи. Например Amazon премахва дублиращи се страници на своя уебсайт за електронна търговия чрез голям брой временни работници, които получават по няколко цента за всяка открита такава страница.

Постигнатото от Amazon е пример за начина, по който се срещат интересите на хора, които търсят работа онлайн с тези на работодателите, които искат да възложат трудоемка задача. Според проучването на Световната банка към момента има около 100 онлайн трудови борси за посредничество в областта на краудсорсинга. Някои такива задачи са времеемки, трудоемки и сложни и изискват специални умения. Но много от тях са прости и бързи, и софтуерните продукти, които се предоставят на работниците за осъществяването им, са известни като "microwork".

Резултатите от краудсорсинга може да бъдат много впечатляващи – примери за това са онлайн енциклопедията Wikipedia, в която вземат участие хиляди автори, както и уебсайтът за видео споделяне YouTube.

Навлизането на мобилните телефони и други преносими устройства, свързани с интернет, вероятно ще се ускори и в Африка, точно както вече се случи в развиващите се страни в Азия и други региони. Това ще донесе възможности за платена работа в интернет на милиони африканци и би следвало да насърчи повече инвестициите в инфраструктура, което ще свърже повече хора с нарастващата глобална цифрова икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още