Датският ресторант "Нома" за втора поредна година оглавява класацията "Сан Пелегрино" за 50-те най-добри ресторанти в света, предаде Ройтерс. Списъкът, който британското сп. "Ресторант" изготвя за десети път, бе представен в Лондон след гласуване на 800 кулинарни експерти.
Ресторант "Нома" с главен готвач 33-годишния Рене Редзепи се намира в обновен пристанищен склад в Копенхаген. Заведението предлага новаторски за северната кухня блюда като волско месо с мускус и пушен костен мозък, костур на шиш със зелен бъз, сушени миди с кресон. Миналата година "Нома" сложи край на 4-годишното царуване на испанския ресторант "Ел Були".
"Сърдечно поздравяваме Рене Редзепи за това, че се справи с трудната задача да задържи "Нома" на първо място в класацията. Успехът му подчертава неговата обвързаност с преосмислянето на северната кухня", казва редакторът на сп. "Ресторант" Уилям Дрю.
Дрю допълва, че списъкът тази година отбелязва по-голямо "географско разпространение" в сравнение с предишните години и отдава дължимото признание на нови "кулинарни нации" като Перу и Русия.
Второ и трето място в тазгодишната класация заемат два ресторанта в Испания - "Ел Селер де Кан Рока" и "Мугариц". Следват ги заведенията "Дебелата патица" във Великобритания, "Остерия Франческана" в Италия и "Алинеа" в САЩ.
Британският кулинар Хестън Блументал, главен готвач на ресторант "Дебелата патица", казва, че мястото в списъка е признание за работата на млади и динамични кулинари, които влагат нови идеи в света на гастрономията.
Блументал е един от пионерите в кулинарното изкуство на молекулярната гастрономия - използването на науката за създаването на нови техники за приготвянето на храни като например хайвер от пъпеш и горещо желе. Ресторантът му "Дебелата патица" е известен с блюда като овесена каша с охлюви и сладолед с вкус на бекон и яйца. Заведението също е оглавявало класацията.
Ресторант "Ел Були", четирикратният носител на кулинарните "Оскар"-и, беше затворен миналата година и не фигурира в тазгодишния списък. Главният му готвач Феран Адриа оповести през януари 2010 г., че ще затвори за две години заведението в крайбрежното градче Росес, област Каталония, за да може да издаде кулинарна енциклопедия. Книгата ще включва рецепти, превърнали ресторант "Ел Були" в един от най-добрите в света.
Ресторантите "Ел Селер де Кан Рока" и "Мугариц" в Испания, които тази година заемат съответно второ и трето място, са се изкачили с по две позиции нагоре спрямо миналогодишната класация.
Една от най-желаните награди, "Изборът на готвачите", бе присъдена на Масимо Ботура. Неговият ресторант "Остерия Франческана" е сред най-обсъжданите заведения в Италия. Ботура бързо се прочу по света с авангардната си кухня, която макар и крайно новаторска, не е загърбила традиционните техники.
(БТА)


41 пияни или дрогирани водачи спипа КАТ за ден
МОСВ започна спешен мониторинг на морските води заради блокирания танкер
Тежка катастрофа по пътя София-Варна днес
Над 20 автомобила спукаха гуми на родно шосе само за 24 часа
НОИ одобри Бюджет 2026
Фирми от САЩ разграбват редкоземните елементи, нужни на Европа за превъоръжаване
Мадуро знае, че Тръмп блъфира
Сигурността на Израел се нуждае от по-малко оръжие и повече диалог
Възраждането на бойните кораби в Европа връща на мода британските корабостроители
Нобеловият лауреат за мир може да получи награда си лично, но рискува много
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Toyota се завръща във Ф1
Пострадали от наводнението в Бургаско: Причина са изсечените гори в Странджа
В понеделник се очаква да започне евакуация на кораба "Кайрос" край Ахтопол
Проблемът със Закона за доброволчеството продължава да е голям
Симеонов: Тайничко и Борисов стиска палци на протеста