IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на британския художник Джордж Стъбс беше продадена за 36 млн. долара

Предварителната оценка на творбата бе за 33 млн. долара

17:52 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Аукционите на стари майстори са най-доходоносният бизнес на къщите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Аукционите на стари майстори са най-доходоносният бизнес на къщите. Снимка: Ройтерс

Аукционът на стари майстори на Christie’s постигна рекордни продажби, като бяха поставени девет ценови рекорда. Картина на известния британски художник Джордж Стъбс беше продадена за 36 млн. долара, съобщи Bloomberg. Това е нов ценови рекорд за произведение на Стъбс и третата по стойност картина, купена на аукцион на стари майстори. 

Предварителната оценка на творбата бе 20 млн. британски лири, или 33 млн. долара.

Британският художник от 18-и век Джордж Стъбс е известен преди всичко с картините, на които изобразява състезателни коне. В предложената от аукционната къща творба Стъбс е нарисувал коня Джимкрак на хиподрума Нюмаркет Хийт с треньор, конярче и жокей. Изобразеният кон е печелил 27 от общо 36-те състезания, в които е участвал.

Картината е доста голяма - 1,8 на 0,9 метра и е едно от най-добрите произведения, рисувани някога на спортна тема. За последен път платното е било продадено през 1951 г. за 12 600 лири.

Лорд Коудрай, член на семейството, което е основало медийната група Pearson Plc, беше друг британски продавач, който предложи творбата на Гейнсбъро "Портрет на госпожица Рийд, станала по-късно госпожа Вилбоа". Картината не беше показвана от 1936 г. Платното беше беше купено за 10,5 млн. долара. 

За творбата на Якобс де Флигер "Холандски фрегати" бяха платени 2,5 млн. долара. 

Сред другите прочути лотове на търга бе етюд на Микеланджело за изгубената му поръчкова творба "Битката при Кашина" - единствения етюд за фреската, намиращ се в ръцете на частен колекционер, който беше купен за 5 млн.  долара. 

Историята му е доста любопитна - през 1504 г. Микеланджело и Леонардо да Винчи получават поръчка от управата на Флоренция да изрисуват стените на Камерата на Съвета. Нито Микеланджело завършва "Битката при Кашина", нито Леонардо своята творба "Битката при Ангиари". Няколко години след като е завършен, етюдът на Микеланджело за "Битката при Кашина" е разделен и разпръснат на части сред почитатели на художника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още