IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата в Лондон ще внесе 8 млрд. долара в британския бюджет

Изводите на експерти в проучване на Visa се основават на икономическите показатели на държавите, които вече са провеждали олимпийски игри

16:41 | 12.07.11 г.
<p>
	Председателят на организационния комитет на Олимпийските игри в Лондон Себастиан Коу представя плакатите за игрите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на организационния комитет на Олимпийските игри в Лондон Себастиан Коу представя плакатите за игрите. Снимка: Ройтерс

Провеждането на Летните олимпийски игри през 2012 г. в Лондон ще донесе на британската икономика допълнително над 5 млрд. паунда (8 млрд. долара), прогнозира европейският клон на компанията Visa, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Положителното въздействие на световния спортен празник върху икономическото развитие на Обединеното кралство ще продължи да се усеща до три години след самото провеждане.

Олимпиадата „ще окаже стимулиращо въздействие преди всичко върху заетостта, увеличаването на потребителското търсене и развитието на туристическия бранш“, се посочва в публикуваното изследване.

Авторите му смятат, че, благодарение на игрите, печалбите на основните компании за търговия на дребно ще нараснат с 295 млн. долара.
Според оценката на Visa до 2015 г. във Великобритания ще се създават около 17 900 нови работни места.

Преките ползи от провеждането на 7-седмичните състезания ще бъдат 1,2 млрд. долара.

Изводите на експертите се основават на икономическите показатели на държавите, които вече са провеждали олимпийски игри.

По думите на кмета на Лондон Борис Джонсън „организирането на игрите през 2012 г. ще създаде нови икономически възможности за лондончани и ще преобрази сектора на заетостта в столицата“.

„Според изследването Олимпиадата ще оказва положително въздействие върху икономиката на Лондон и няколко години след приключването на спортния празник на планетата под формата на приток на милиарди лири в икономиката и създаването на хиляди работни места“, отбеляза Джонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още