IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранни снимки на Мерилин Монро бяха продадени на търг за над 350 хил. долара

Рокля на френската кралица Жозефин, първата съпруга на Наполеон Бонапарт, бе продадена за 125 хил. евро

13:12 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от ранните снимки на Мерлин Монро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от ранните снимки на Мерлин Монро. Снимка: Ройтерс

Снимки от първата фотосесия на Мерилин Монро бяха продадени за 352 000 щатски долара на търг в Бевърли хилс, съобщи AFP.

Снимките са направени през 1946 г., когато Мерилин Монро е още Норма Джийн Дохърти. На тях младата актриса е по бански, с карирана риза и дънки. Има и портрет с барета.

Към снимките купувачът получава и негативи и правото да разпространява и продава снимките. Снимките са предложени на търга по съдебно решение, за да бъдат изплатени дълговете на фотографа Джоузеф Джасгър.

При търга, организиран от аукционната къща Julien´s, бяха продадени и една нарисувана от самия Джон Ленън карикатура, на която е той с Йоко Оно - за 90 000  долара и рокля на Лейди Гага за 31 250 долара.

Във Франция пък рокля на френската кралица Жозефин, първата съпруга на Наполеон Бонапарт, бе продадена на търг за 125 000 евро. Както пише в съобщение на аукционната къща Osenat, дрехата от кремав сатен е била продадена във Фонтанбльо, до Париж. Първоначалната оценка на обсипаната с перли рокля в класически стил, с висока талия и голямо право деколте, бе между 60 000 до 80 000 евро.

Жозефин е родена през 1763 г. под името Мари-Жозеф-Розе де Таше де ла Пажир. През 1796 г. тя се жени за офицера Наполеон Бонапарт, като за нея това е втори брак. През 1804 г. става кралица. Тъй като Жозефин не успява да роди поколение, двамата се развеждат през 1809 г. През 1824 г. тя почива от възпаление на белите дробове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още