IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на терени за вятърни паркове вдигат доходите на британската кралица

Очаква се Елизабет II да увеличи приходите си с 16 на сто през следващата финансова година

14:30 | 21.06.12 г.
<p>
	Кралица Елизабет II, Снимка: Ройтерс</p>

Кралица Елизабет II, Снимка: Ройтерс

Доходите на Кралица Елизабет II, която този месец отбеляза 60 години на британския трон, ще се увеличат с 16%, след като законодателите промениха начина на изчисляване на кралските финанси, а компанията Crown Estate, която управлява имотите на кралското семейство, регистрира рекордни приходи, пише Bloomberg.

За финансовата година до март 2014 г. кралицата ще получи 36 млн. паунда в сравнение с 31 млн. паунда за текущата финансова година. Печалбата на Crown Estate пък е нараснала с 4% до 240,2 млн. паунда за финансовата 2012 г. благодарение на по-високите доходи от отдаването под наем на терени за вятърни паркове.

Средствата покриват разходите на кралицата в качеството й на държавен глава и възлизат на 15% от печалбата, генерирана от Crown Estate две години по-рано.

Crown Estate притежава и управлява морските територии около Великобритания, които се простират на 12 морски мили от брега. Компанията планира да инвестира 200 млн. паунда за създаването на платформи в морската вода край бреговете, на които да бъдат инсталирани вятърни турбини.

Тя предлага терени под наем от 2000 г. насам, а парковете, които в момента работят, осигуряват около 1,5% от общото производство на електричество във Великобритания. Този обем се очаква да се удвои догодина. 

Другите източници на доходи за кралицата са имотите и активите, собственост на херцога на Ланкастър, както и собствените й частни имоти - замъка Балморал в Шотландия и имението Сандрингам в Източна Англия.

Тя притежава и кралските дворци, по-голямата част от кралската колекция от произведения на изкуството и скъпоценните камъни по короната, които държи от името на нацията и няма право да продава за лична облага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още