IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата удари и кафе културата в Южна Европа

Италианците са принудени да намалят капучиното и еспресото, а испанците – любимото им кортадо, което допринася за спада на цените

11:31 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кризата удари и кафе културата в Южна Европа

За да стане животът в периферията на еврозоната още по-сложен, кризата засегна емблематичната за държавите от Южна Европа кафе култура, пише FT.

Италианците са принудени да намалят консумацията на капучино и еспресо, а испанците – на любимото им кортадо, което допринася за спада на цените на кафето на едро, отбелязва изданието.

Цената на висококачествената арабика на стоковата борса в Ню Йорк се понижи с 43% до 1,75 долара за паунд (малко над 450 г) от достигнатия през 2011 г. връх. Миналата година цената на кафето надвиши 3 долара за паунд заради лошата реколта в Колумбия.

В Италия, която е вторият най-голям вносител на кафе в Европа, търсенето през миналата година е намаляло до 5,68 кг на човек, което е най-ниско от 6 години, показват данни на базираната в Лондон Международна организация на кафето (International Coffee Organisation).

„Продължаващата криза е ударила консумацията на кафе в Италия“, потвърждава и Алесандро Полохас, президент на браншовата асоциация в страната и главен изпълнителен директор на търговеца на кафе Imperator.

Испания, която е четвъртият в Европа вносител на кафе, също е свила потреблението на ароматната напитка. Консумацията на глава от населението в страната намалява вече пета година, сочи още статистиката.

Негативно влияние върху южноевропейските пазари оказват и модерните технологии в сектора и повишаването на потреблението на кафе капсули, както и повишаването на консумацията на ободряващата напитка у дома, вместо в заведения.

В по-стабилните държави от еврозоната картината на кафе индустрията обаче е коренно различна. В Германия и Франция, които са съответно първият и третият най-голям вносител на кафе в Европа, потреблението силно нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още