IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ябълката" на Магрит постави рекорд на търг в Париж

Картината бе продадена за 6,6 млн. долара

21:25 | 26.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Sotheby&rsquo;s</p>

Снимка: Sotheby’s

Картината на белгийския сюрреалист Рене Магрит "La Grande Table" ("Голямата маса"), на която е изобразена голяма ябълка, беше продадена на търг на аукционната къща Sotheby’s в Париж за сумата от 6,6 млн. долара. Цената е рекордна за произведение на художника във Франция, съобщи The ArtDaily, цитиран от БТА.

Картината "La Grande Table" е нарисувана в периода 1962-1963 година. Тя бе купена за по-висока цена от горната оценка на специалистите - 3,8-6,6 млн. долара - и се превърна в топ лот на търга.

На сайта на аукционната къща се съобщава, че произведението на Рене Магрит е било част от  колекцията на Заира и Марсел Мис, в която има също произведения на Пикасо, Шиле, Клее, Раушенберг и значителна серия от други творби на Магрит. Колекцията е събирана в продължение на 50 години.

Абсолютният рекорд за произведение на Магрит принадлежи на платното "L'Empire des lumieres" ("Империята на светлината"), продадена през 2002 г. от "Кристис" за 12,7 млн. долара.

На търга на Sotheby’s с произведения на съвременното изкуство и с живопис на модернисти, състоял се в Париж, бяха реализирани продажби за над 27 милиона долара. Сред откупените творби са на Анди Уорхол и Лучо Фонтана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още